Recension

EnvarGrånad uttolkare av manlighet

MYCKET OM DÖDEN Philip Roth bedriver sedan länge ett växelbruk mellan memoarer i klartext och subtila romanfiktioner. Som manlighetens effektivaste ­uttolkare och mest övertygande formgivare är han som vanligt vidöppen för alla sorters kvinnosaklig kritik, konstaterar Caj Lundgren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att överraska verkar ha varit ­Philip Roths grundläggande taktik alltsedan han för nästan fyrtio år sedan chockade hemlandet USA och omvärlden med sin demonstrativt pornografiska berättelse om den judiske ynglingen Portnoys ursinniga klagovisa på psykoanalytikerns brits om sitt folks och sin familjs moral.

Efter ”Portnoy’s Complaint”, som på svenska det historiskt innebördsdigra året 1969 fick titeln ”Portnoys besvär”, kom nästa stora överraskning år 1975 med ”Mitt liv som man”, en äktenskapsroman som naturligtvis fick svenska läsare att tänka på Strindberg. Den hade en alldeles egen halvdokumentär form som fick sin logiska fortsättning i de fem böckerna om Nathan Zuckerman, ett ”självbiografiskt projekt”, som han själv har kallat det. Det projektet kulminerade i ”Motliv”, på svenska 1988, där Roth finurligt nog i varje nytt kapitel avslöjar fiktionerna i det närmast föregående.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons