X
Annons
X

Graham Potter: ”Det handlar om attityden och psykologin”

Långläsning

Årets ledare på Idrottsgalan tycks inte bara ha lyft ett enskilt lag till osannolika framgångar, utan humöret på en hel stad. I brittisk press framhålls dessutom klubben som en integrationssuccé. Det borde vara av intresse för exempelvis politiker och stadsdirektörer som letar nycklar till framgång. Graham Potter, fotbollslaget ÖFK:s framgångsrika tränare, berättar i en lång intervju om vad han har fått för reaktioner på sitt okonventionella sätt att träna fotboll, sammandrabbningarna med stjärnlaget Arsenal, och vad han ser som skillnader mellan svensk och brittisk kultur.

Dagen inleds med frukostsamtal på den franska ambassaden. Där nämner jag mitt nästa möte; en intervju i Östersund med tränaren för fotbollsklubben ÖFK. Jo, ambassadör David Cvach känner faktiskt till framgångssagan om laget i norr. På vägen till Jämtkraft Arena som går via expresståg, flyg och taxi, talar jag med fler; de vet alla vem Graham Potter är, och det han har åstadkommit med ÖFK. Det är helt sjukt! Det är magiskt! Fantastiskt...!

För den icke insatte: ÖFK avancerade tre divisioner på fem säsonger (2011–2015) och blev därmed inre Norrlands första klubb i Allsvenskan. 2017 blev laget Norrlands första vinnare av Svenska cupen, och den andra svenska klubben som lyckats nå sextondels-final i Europaligan. Där har de spelat – och vunnit – matcher mot turkiska Galatasaray, grekiska PAOK, tyska Hertha Berlin och engelska Arsenal. Det borde inte vara möjligt, på pappret. Ett exempel: Arsenals EL-trupp uppskattas vara 835 gånger dyrare än ÖFK:s. Och om man slår ihop alla superlativ som någonsin har uttalats i sportsammanhang och multiplicerar med tio, får man en uppfattning om hur bedriften har mottagits i idrottsvärlden.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X