Grafik utan like i Borås

Under strecket
Publicerad
Annons

BORÅS ”Pinocchio, Jagger, My Marilyn...” heter den och det är första gången samlingen visas offentligt. Det är också i Borås den hör hemma tack vare den för de flesta okända Stiftelsen Fokus Borås, som bildades för två år sedan.
I museets luftiga, ljusa salar hänger nu David Hockneys kompletta grafiska serie Fairy Tales - totalt finns här 80-talet verk av hans hand - liksom en av de största samlingarna i världen av Richard Hamiltons grafiska konst. Här är den amerikanska popkonsten representerad med namn som Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein och Andy Warhol och 70-talets nyrealister som Alex Katz och Chuck Close liksom nyförvärv av de unga som -Julian Opie och kinesen Zhang Huan, båda ofta med fotografier som utgångspunkt.

Hur är detta möjligt? Ja, i bakgrunden finns ett privat initiativ av Boråsmakarna Bengt och Berit Swegmark, som sedan 60-talets början hängivet och med med både kunskap och fingertoppskänsla köpt internationell grafik. För två år sedan donerade de 40 miljoner till den blivande
Fokus-stiftelsen och därefter skänktes konstsamlingen till denna.
Det har skett mycket diskret. ”Vara men inte synas” tycks vara även deras motto - det är Borås och stadens utveckling som räknas. Deras namn nämns inte vare sig i pressmaterial eller den exklusiva katalogen med intressanta analyser av grafisk konst och tryckteknik av Liljevalchs chef Bo Nilsson och den engelske konstkritikern Mark Livingstone.

Annons
Annons
Annons