Graffmans träd framkallar lycka

Under strecket
Publicerad
Annons

”Graffmans förunderliga, expansiva träd tecknade i bläck fortsätter att framkalla lycka också hos sentida betraktare; de tillhör, tillsammans med några tecknade och målade träd av Carl Fredrik Hill, också han en tidvis inspärrad dåre, 1800-talets stora naturbetraktelser i vår konsthistoria.”
Så skrev Carl-Johan Malmberg i sin recension (2/8 2005) av Sten Åke Nilssons biografi över landskapsmålaren Carl Samuel Graffman, Fragment av ett liv (Carlssons förlag).
När Waldemarsudde nu visar Graffmans oljemålningar och akvareller från resor i Skottland och Frankrike och teckningar från sjukdomstiden bygger urvalet på Nilssons bok.
Carl Samuel Graffman (1801-62) slog igenom som romantisk landskapsmålare och grafiker.

Under en resa i Frankrike insjuknade han och fick tillbringa resten av livet på hospital där han dock fortsatte att skapa.
”Det är först genom sjukdomen som Graffman kastar loss från det litterära, under några få produktiva år av sjukdomstiden når han en frihet i bildskapandet som för tankarna
till Hill: en till synes anspråkslös fragmentkonst där det naturalistiska och symboliska vävs ihop, trädteckningarna är väl det främsta från den tiden. Några självporträtt, nakna, choselösa.”, skriver Carl-Johan Malmberg.
Utställningen på Waldemars-udde pågår till 28 maj. svd

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons