Graffitikonst på omstridd mur

Den har kallats apartheidmur, hatets mur och fredsprocessens död men också fredens mur och en förutsättning för livet i Israel. Graffitiartisten Banksy kallar den omstridda muren mellan Israel och Palestina för ”den ultimata semesterdestinationen för graffitimålare”. Just nu visar han nio politiska målningar och en skattjakt på den nu omkring 25 mil långa. I september visas hans verk i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Titthål visar en solig strand bakom muren.

Titthål visar en solig strand bakom muren.

Annons

Banksy har planterat sin egen version av Mona Lisa på Louvren i Paris. Han har hängt upp en målning av en kvinna i gasmask på Metropolitan Museum i New York och presenterat en grottmålning föreställande en spjutbärande man med kundvagn på British Museum i London. Allt, givetvis, utan museiledningarnas tillstånd.
Banksys installationer dyker upp lite varstans i världen, dock mest i Storbritannien där han är en kontroversiell konstnärskändis. Detta utan att de flesta vet vem han är. Han odlar nämligen sin myt genom att inte ge egna intervjuer eller låta sig fotograferas. Två av de bättre fotografierna av honom kommer från konstmuseet Tate Gallery i London år 2003. Han är fångad bakifrån i lång rock och hatt då han hänger upp en av sina tavlor.

Banksys nuvarande installation på den palestinska sidan av muren mellan Israel och Palestina har väckt massor av uppmärksamhet. Denna gång inte för att han smugit och provocerat fina museer utan för att hans konst tycks mer betydelsebärande än någonsin. Ett verk föreställer en reva i muren där tropiska palmer tittar fram, ett annat två soffor med ett bergslandskap bakom. På ytterligare en målning flyger en flicka mot luften hållande i ballonger och en annan föreställer en stege som leder över muren.
– Muren är en skam – på den israeliska sidan är det bara vältrimmade gräsmattor och stadsjeepar och på andra sidan finns bara damm och män som letar efter arbete, kommenterar han själv på e-post genom sin agent Jo Brooks.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons