Annons

Gräddig suovaspanna

Suovas är torrsaltat och traditionellt rökt renkött. Det finns att köpa i hallarna och i välsorterade butiker men får man inte tag på det kan man använda vanligt renskav från frysdisken i stället.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

4 portioner

300 g suovas

2–3 schalottenlökar

200 g trattkantareller eller skogschampinjoner

Smör till stekning

1 dl vatten

2 dl crème fraiche

1/2 msk konc kalvfond

1 msk svartvinbärsgelé

Svartpeppar och ev salt

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Skala och hacka löken. Skär svampen i bitar.
  2. Bryn köttet snabbt på hög värme i smöret. Ta upp och ställ åt sidan. Stek löken och svampen och lägg tillbaka köttet igen.
  3. Rör ner vatten, crème fraiche och kalvfond. Koka upp och sjud några minuter.
  4. Smaka av med gelé och svartpeppar. Troligen behövs inget extra salt. Servera med pasta eller pressad potatis och gärna rårörd lingonsylt.

Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons