X
Annons
X

Gourmetupplevelse i lunchmatsalen

GODARE Från utfordring till lyxkvalitet. Den som har turen att ha tillgång till rätt personalmatsal kan få en gourmetupplevelse till lunch utan att det kostar skjortan. När duktiga kockar börjar intressera sig för lunchmaten märks det på tallriken.

Publicerad
1/3

Efter att personalen varit missnöjd med den tidigare lunchmaten valde Electrolux att höja priset för att kunna satsa på bättre rätter.

Foto: ANGELICA ZANDER
2/3

Tom Sjöstedt, tidigare utsedd till årets kock och medlem i kocklandslaget, planerar maten på Electrolux.

Foto: ANGELICA ZANDER
3/3

Lax med sötpotatis. Fisken tillagas på låg temperatur, en metod som ger perfekt fisk, som på en toppkrog.

Foto: ANGELICE ZANDER

Vardagslunchen lämnar ofta en besk eftersmak. Den är många gånger både dyr och dålig med halvfabrikat och varmhållen mat, ointressanta salladsbufféer, torrt kött och överkokt fisk.

Men det behöver inte vara så. Lunchmatsalen kan i stället bli en plats där det serveras kvalitetsmat till vettiga priser.

Ett exempel på det är personalmatsalen på Electrolux huvudkontor i Stadshagen, där man för drygt ett år sedan beslutade sig för att kasta ut halvfabrikaten och satsa på ett fåtal rätter. Där är nu lunchgästerna både fler och nöjdare än någonsin tidigare. Det är Tom Sjöstedt, medlem i kocklandslaget och tidigare vinnare av årets kock, som har varit konsult åt företaget och hållit i förvandlingen.

Annons
X

– De flesta lunchmatsalar har många rätter och då blir det omöjligt att laga allt från grunden. Här satsade vi i stället på två teman, gård och hav. Varje dag finns det en fisk- och en kötträtt. I à la carten finns ett vegetariskt alternativ och där har vi också veckans husman, pasta och soppa, berättar Tom Sjöstedt.

Han planerar menyerna för de 500–600 lunchgästerna tillsammans med lunchmatsalens köksmästare Johan Kuhn och de satsar mycket på långkok och lång–stekning i ugn. Där tillagas också fisken på låg temperatur, en metod som ger perfekt fisk, som på en toppkrog.

– Det gav en oväntad konsekvens, berättar Ulrika Kågström, platschef på Electrolux. I och med att fisken som serveras är så otroligt god har många fler börjat äta fisk. Det är bra både hälso- och klimatmässigt. Den viktigaste aspekten för oss som arbetsgivare är att personalen ska må bra och få hälsoriktig mat.

Att Electrolux beslutade sig för att satsa på matsalen berodde bland annat på att personalen inte var nöjd med lunchalternativen. Visserligen kostade lunchen då bara drygt 60 kr men många valde bort den för att de var missnöjda med maten. Företaget höjde då priset till 73 kr för de anställda och 87 kr för andra i kontorshuset för att kunna satsa mer på kvalitet.

– En del tyckte att det blev för dyrt men det var många fler som förut tyckte att det var dåligt, säger Ulrika Kågström. Vi har aldrig tidigare haft så många som äter lunch i matsalen och vi tar gärna med våra kunder och gäster dit.

Flera av Sveriges bästa kockar har börjat intressera sig för lunchmaten. En av de första var Melker Andersson, som tog hand om Fyran, TV4:s matsal. Där serveras varje dag en rätt med internationell prägel, en husmans och en vegetarisk.

Kocken Christian Fredriksson har tagit steget fullt ut från krogen till lunchmatsalen. Tillsammans med två kompanjoner driver han Strix i Solna och Restaurang S i Sundbyberg. De har sin bakgrund på bland annat Mårten Trotzig i Gamla stan och Strix på Drottninggatan.

– Vi ville göra något som var bättre än andra lunchställen, förklarar han. Det måste vara lika gott som på en kvällskrog men maten ska göras till många fler. Vi vill hitta smaker och råvaror som inte så ofta förekommer på lunchrestauranger.

Christian Fredriksson serverar också en dessertbuffé varje dag med nygjord glass och sorbet. Men han menar att en av nycklarna till att laga god och bra mat till många är att menyn inte får vara för spretig.

– Man måste ha färre rätter och mer kärlek i dem än på vanliga lunchrestauranger.

Att vällagad mat också går hem i skolmatsalen är Bistro Bentley i Täby enskilda gymnasium ett exempel på.

För några år sedan var det ett cateringföretag som hade hand om maten och som levererade den i uppvärmda skåp. Då var det bara elva procent av eleverna som gillade maten. Då bestämde sig skolan för att anställa en riktig kock. Och när Tobias Bentley, tidigare kock på toppkrogen Grill, tog hand om köket fick han eleverna att flockas i matsalen.

– Allt vi serverar är tillagat här på plats, berättar Tobias Bentley. Jag gör egna fonder, tillagar allt från grunden och bakar bröd varje dag. Fisken ångkokar jag à la minute, som på en restaurang.

Att eleverna lade märke till skillnaden går inte att ta miste på. Nu är det över 90 procent som tycker att skolmaten är bra eller mycket bra.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Efter att personalen varit missnöjd med den tidigare lunchmaten valde Electrolux att höja priset för att kunna satsa på bättre rätter.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 1 av 3

Tom Sjöstedt, tidigare utsedd till årets kock och medlem i kocklandslaget, planerar maten på Electrolux.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 2 av 3

Lax med sötpotatis. Fisken tillagas på låg temperatur, en metod som ger perfekt fisk, som på en toppkrog.

Foto: ANGELICE ZANDER Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X