Annons

Gott sällskap till både kött och fisk

HÖSTVIN Skaldjurssäsongen är i antågande så vad känns mer naturligt än att skriva om skaldjursvinsdruvan chardonnay i vår sommarserie om olika druvor.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Foto: COLOURBOX

Alla chardonnayviner passar inte till skaldjur, men definitivt vinerna från Chablis i Frankrike som alla görs till 100 procent på druvan chardonnay. Lite förenklat kan man dela in chardonnayvinerna i två olika läger: de lättare, friskare och fräschare varianterna från svalare odlingsområden och utan ekfatslagring – till exempel Chablis. Och så de fylligare, mer tropiskt fruktiga varianterna med ekfatskaraktär som brukar gå under beteckningen Nya Världen-chardonnay.

Chablis och skaldjur är en klassisk kombination. Anledningen är den höga syran i vinet och sältan i maten. Tillsammans blir dessa smaker mildare och mer njutbara än var och en för sig. Ett annat sätt att också göra dessa viner lite mjukare är att kombinera med lite syra i maten, till exempel pressad citron eller en limesås. Precis som salt har syran i citrusen en förmåga att tona ner och balansera den höga syran i vinet. Dessa viner är också väldigt bra som aperitif. Den friska fräscha syran får fart på aptiten och man blir hungrig.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Chardonnayviner från svalt klimat blir friska med skarp syra. Smaken drar åt äpple, och snarare omogna gröna än mogna röda. Ju varmare klimatet är, desto mer smak får vinet och går via päron och melon till tyngre tropiska fruktdofter i varmare odlingslägen. Ju fylligt mognare frukten är, desto vanligare är det också att man ger vinerna ekfatskaraktär vilket ytterligare bidrar till vinernas smak. Det ger smöriga, vaniljiga, kolaliknande och lätt brända toner till vinet.

Dessa smakrika, tungt ekfatslagrade chardonnayviner var tidigare mycket populära, men här har en förändring ägt rum. Från att tidigare ha överdrivit ekfatstonerna i vinerna har vinmakare nu mer och mer tonat ner ekfatskaraktären. Vissa har till och med gått hela vägen och det finns idag fler och fler unoaked, oekade, chardonnayviner som inte alls har lagrats på ekfat.

De här lite fylligare och smakrikare chardonnayvinerna kräver mer smakrik mat. Kraftfullare fiskrätter är bra men också rätter på ljusare kött som kalv, fläsk och kyckling. Kraftfullare chardonnayviner – gärna med ekfatskaraktär – är nummer ett när det gäller vitt vin och kött. Ekfatslagrade chardonnayer kommer också väl till pass när det vankas grillad mat. De lite brända smakerna i maten går fint ihop med de rostade tonerna i vinet, och det gäller för såväl fisk som kött. Chardonnay är alltså ett bra höstvin – vare sig det är dags för skaldjur eller om vädret fortfarande tillåter grillen att jobba.

Fem goda viner på chardonnay:

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Wild Yeast Chardonnay

Wild Yeast Chardonnay
159:-, 2006, Sydafrika, 95604, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
5Här blandas smakrik, solmogen och lätt exotisk fruktighet med smöriga fattoner och läskande fräsch syrlighet till en perfekt kombination.

Talus Collection Chardonnay

Talus Collection Chardonnay
208:-, 2008, USA, 6271, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Box 3000 ml
5Gott grillvin. Typisk, smakrik, exotisk chardonnay med päronfruktighet, rostade fat, vaniljtoner och avslutande friskhet.

Elephant Hill Chardonnay

Elephant Hill Chardonnay
119:-, 2009, Nya Zeeland, 94249, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
5Smakrik chardonnay med fattoner och sötmogen tropisk fruktighet med fräsch syrlighet i avslutningen. Till fisk och skaldjur med syrliga inslag.

Chablis Premier Cru Les Beauroy

Chablis Premier Cru Les Beauroy
219:-, 2002, Frankrike, 95791, Vita Friska & Fruktiga, Torra
5Frisk och fräsch doft med omogen äpplighet, mineralton och en fläkt av havet. Smakrikt, elegant matvin till fisk med feta såser.

Cono Sur Visión Chardonnay

Cono Sur Visión Chardonnay
95:-, 2008, Chile, 6522, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
5Smakrikt vin med rostad fatton, höstäpplig fruktighet och avslutande frisk citrussyrlighet. Till grillad fisk med pressad citron till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons