Annons

Merete Mazzarella:Gott omdöme bästa receptet mot vanvård

Vägningen av blöjor på Caremas äldreboende har blivit symbol för en äldreomsorg ur kurs, där vinst går före vård. Men boken ”Omtankar” ger exempel på det motsatta, där gott omdöme är grunden för god omsorg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Visst, det finns missförhållanden i äldreomsorgen som rent konkret vållar ett större lidande än att personalen på vårdföretaget Caremas äldreboenden instruerades att väga de boendes använda blöjor för att förvissa sig om att de verkligen använts maximalt. Undernäring har vi fått läsa om och oskötta fallskador och liggsår. Och nu ryktas det att budgeten inte längre skulle medge att någon i personalen vakar hos döende i de fall anhöriga inte kan göra det. Ändå lär det dröja innan vi glömmer vägningen av de använda blöjorna: den framstår som en symbol så gräll att de flesta skönlitterära författare nog skulle dra sig för att hitta på den ens i satiriskt syfte.

Vad är det då mera exakt den blir en symbol för? För en instrumentalisering av vården, för den renodlade ekonomiska rationaliteten som rimmar mycket dåligt med allt vad människovärde – eller värdighet – heter men desto bättre med riskkapitalism, bonusar och utflyttning av pengar till skatteparadis. Hur vägningen rent konkret kan gå till är nära nog omöjligt att föreställa sig.

Annons
Annons
Annons