Gott om godis trots kritik

Sju av tio högstadieskolor i Stockholm säljer sötsaker till eleverna. Efter sockerdebatten har många skolor ersatt godis och läsk – med chokladbollar och saft. ”De har inte förstått budskapet”, säger Roland Svensson, ordförande för Sveriges tandläkarförbund.

Under strecket
Publicerad
Kalle Eklund handlar halstabletter av Annika Lindgren i kiosken på Eriksdalsskolan i Stockholm. Efter ett politiskt beslut 
i stadsdelsnämnden ska skolan plocka bort godis och läsk från kafeterian.

Kalle Eklund handlar halstabletter av Annika Lindgren i kiosken på Eriksdalsskolan i Stockholm. Efter ett politiskt beslut i stadsdelsnämnden ska skolan plocka bort godis och läsk från kafeterian.

Annons

Många av Stockholms skolor har slutat med godisklubbor och Coca-Cola. Men i stället säljer de chokladbollar, saft eller glass till eleverna. Det visar en rundringning som SvD har gjort till alla 63 kommunala högstadieskolor i Stockholms stad.
Var fjärde skola fortsätter att sälja läsk eller godis till eleverna under skoltid. Sju av tio högstadieskolor säljer fortfarande någon form av sötsaker.
– Det är självfallet inte bra, kommenterar skolborgarrådet Mirja Särkiniemi (s).

Mirja Särkiniemi tror dock inte att godisförbud är den bästa lösningen för att få barn och ungdomar att äta mindre sötsaker. Hon vill i stället att skolorna i samråd med eleverna ska bestämma över försäljningen i kafeteriorna.
Många skolor har ambitionen att sälja nyttigare och mindre sockerrika produkter. På Södermalmsskolan har godis och läsk bannlysts och saften är sockerfri. Men på kafédisken bullar två sjätteklassare upp med chokladbollar, sockerkaka, mazariner och rulltårta. I frysen ligger fikets mest populära produkt så här års: glasstrutarna.
– Vi har tagit bort det som är allra mest sockrigt. Läsken är den största boven i dramat, säger rektorn Elif Koman André.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons