Annons
X
Annons
X

Gott och blandat för vinnoviser

Choklad, Coca-cola eller ägg. Det finns gott om märkliga vinblandningar. Mikael Mölstads favoritkombination är porter ihop med marsalavin.

Foto: COLOURBOX

Det amerikanska bryggeriet Blue Moon har lanserat en ale gjord på vin. Mycket kreativt. De har helt enkelt jäst druvmust och vetemalt till en ölbrygd. Tydligen är det drickbart – ja, till och med gott, sägs det.

Detta är bara det senaste exemplet på hur vin och druvor lockar till experiment. För ett par år sedan stötte jag på chokladvin i USA och tänkte: det ska till en amerikan för att göra något så konstigt. Efter lite efterforskning kom sanningen fram: chokladvinet var en kopia av den kända franska drycken Vino Cacao. Det är den kände chocolatieren Franck Maupouet som utvecklat en teknik att blanda mörk choklad med bordeauxvin. Enligt vänner som provat är det riktigt bra till många desserter.

LÄS MER:
Korköppningen som gick fel – i livetv

Annons
X

Ingen av dessa udda drycker finns i Sverige. På Systembolaget säljer man dock en italiensk aperitif kallad Cremovo. Det är en blandning av marsalavin från Sicilien och äggula. En synnerligen udda variant som smakar karamell och vanilj.

Detta handlar alltså om färdiga drycker med vin som ingrediens – men som inte är drinkblandningar med vin som du kan göra hemma. Själv minns jag Vin & sprits omåttliga populära Kir på 1970-talet – en söt blandning mellan vin och svart vinbärssaft. Eller var det kanske Crème de Cassis? Det är ju det som finns i en original-Kir.

På den tiden var Sverige ett nybörjarland när det gäller vin. Under denna fas i utvecklingen är det vanligt att lite god frukt och sötma får vinet att slinka ner lättare. Det är samma människor som i dag köper dyra fina viner.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var likadant i USA vid denna tid. Då lärde sig folk att dricka vin genom att dra i sig wine coolers – en blandning av vin och olika fruktjuicer med lite bubbel. En liknande variant var Cold duck som bestod av rött vin blandat med sött bubbelvin. I dag är den amerikanska vinsmaken betydligt mer sofistikerad.

  Den stora växande marknaden för vin finns i dag i Kina. Där genomgår man nu samma stadium med sötade smaksatta viner. Mycket populärt är att blanda Coca-cola och rödvin. Samtidigt ökar antalet som gillar riktigt torrt vin lavinartat. Det skulle inte förvåna mig om kineserna är världens största vinkonsumenter inom ett par år.

  Coca-cola och vin låter både hädiskt och hemskt. Men även här finns ett spännande ursprung i Frankrike. På 1860-talet uppfann den franske kemisten Angelo Mariani en dryck på bordeauxvin som lakats ur med äkta cocablad från Peru. Drycken som kallades Vin tonique Mariani blev mäkta populär. Till och med engelska drottningen och påven i Rom drack cocavinet med förtjusning. Inte så konstigt måhända då det påstods att drycken kunde bota det flesta sjukdomar och ge både kraft och energi. Vilket med tanke på cocabladen kanske hade viss sanning.

  Även Thomas Edison och USA:s dåvarande president Ulysses S Grant bedyrade hur bra den franska dekokten var. Och det mest intressanta är att det var Vin tonique Mariani som fick apotekaren John S Pemberton i Atlanta att göra ett eget cocavin kallat French wine coca. Kanske hade Pembertons dryck försvunnit lika snabbt som den franska förlagan om det inte beslutats om alkoholförbud i Atlanta 1886. Pemberton skapade då en bubblande alkoholfri variant med smak av kolanötter. Coca-cola var född och resten är en amerikansk framgångssaga.

  Men snart är det jul igen och jag får göra min egen öl- och vinblandning i form av mumma. Jag blandar både lageröl, porter och marsalavin tillsammans med sockerdricka. Inte det minsta hädiskt – bara gott.

  LÄS MER:
  Så förfalskades de dyra expertvinerna
  **
  LÄS MER:**
  Hur länge håller en öppnad vinflaska?

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X