Annons
X
Annons
X

Gott företagande

De är unga, målmedvetna och lägger sin energi och kompetens på att göra världen bättre. ”Jag skulle aldrig kunna jobba med något som inte gjorde skillnad”, säger Julia Mjörnstedt, grundare av Ung Cancer.

(uppdaterad)
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det egna cancerbeskedet avgjorde var engagemanget hamnade. Som överlevare kände Julia Mjörnstedt att hon hade ansvar att ge något tillbaka. Men hade hon inte startat organisationen Ung cancer är hon ganska säker på att hon lagt sin vilja att förändra på något annat. I veckan fick hon ännu en utmärkelse för sitt engagemang, från stiftelsen Göra Gott.

– Jag skulle aldrig kunna jobba med något som inte gjorde skillnad. Jag har världens bästa jobb. Det är klart att det är tungt, men jag får också mycket glädje och kärlek.

Julia Mjörnstedt var 21 år när hon fick beskedet att hon hade drabbats av tjocktarmscancer. Fyra dagar efter beskedet opererades en halvmeter av tarmen bort och därefter väntade nio månader av cellgiftsbehandling. I dag, fem år senare är hon friskförklarad och var i veckan på sin sista kontroll. Men runtomkring henne kämpar andra unga – kollegor, vänner och andra med den hatade sjukdomen. Organisationen finns där som det stöd Julia Mjörnstedt själv saknade.

Annons
X

Hur är det att dagligen jobba med det som varit det absolut jobbigaste i ditt liv?

– Åren efter att man drabbats förtränger man det gärna, det är en försvarsmekanism. Nu blir jag i stället påmind varje dag om både min egen historia och hur många andra som drabbas. Det är ett sätt att bearbeta det som hänt och aldrig glömma att livet är skört.

Ung cancer har bara varit i gång i drygt ett år. Julia Mjörnstedt och hennes två jämnåriga kollegor har på den tiden byggt upp en organisation med verksamhet över hela landet. De har fått ett stort mediegenomslag, inte minst via den helt egengjorda youtube-filmen ”Det är okej att känna”.

I april tog Julia Mjörnstedt emot ett stipendium på 250 000 kronor från Kungen. Och nu stipendiet från Göra Gott. Detta ger förstås livsviktig uppmärksamhet till organisationen, och har även gjort Julia Mjörnstedt till en profil.

– Jag har blivit rörd så många gånger, det är organisationer som jag bara kunnat drömma om som har hört av sig. Men hur lockande det än varit kan jag inte lämna.

I två–tre år till tänker hon jobba kvar på Ung cancer, vill vara säker på att organisationen står stabil. Men sen vill hon göra något annat, och tror att det är bra att nytt ungt blod tar över.

Hon har även blivit kontaktad av ”vanliga företag” som är imponerade av hennes försäljartalang. Det skrattar Julia Mjörnstedt lite åt. Hon tycker varken att det är så svårt eller modigt att sälja in deras idé.

– Då är det mycket modigare att sälja in något som man blivit tillsagd att sälja men egentligen inte tror på.

Att de fått stort genomslag tror hon mycket beror på äktheten, att de gjort allt utifrån vad de känner för medlemmarna. Men de har också valt att se organisationen som ett företag, för att ha bättre chans att överleva. Tre personer jobbar heltid och arbetet finansieras via sponsring, bidrag och donationer från privatpersoner och företag. De har också en webbshop med prylar med organisationens ledord på: Fuck cancer.

Det har blivit en mer naturlig del för fler unga att engagera sig ideellt eller jobba med socialt entreprenörskap. Vad ligger bakom tror du?

– Jag hoppas och tror att vi blivit lite mindre fokuserade på att tjäna pengar och inte mäter framgång i kronor utan i människors liv vi påverkar. Det har också blivit lättare och roligare att göra skillnad med hjälp av sociala medier.

Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X