Annons
X
Annons
X

Gotland vackrast från rymden

När rymdforskningsorganisationen Nasa bad allmänheten rösta fram den vackraste satellitbilden, var det Gotland som tog hem förstaplatsen.

1. Den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet. 
På Nasa jämför man de algblomstkoncentrerade havsvirvlarna runt den gotländska kusten med Van Gogh-målningen ”Starry Night”, även om målningen istället föreställer en himmel med molnliknande virvlar över en stad i skymning.
1. Den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet. På Nasa jämför man de algblomstkoncentrerade havsvirvlarna runt den gotländska kusten med Van Gogh-målningen ”Starry Night”, även om målningen istället föreställer en himmel med molnliknande virvlar över en stad i skymning. Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS

Det var däremot varken ringmur, kalkstensformationer eller stränder som dominerade bilden av Gotland sett från rymden, när satellitbilden av den svenska ön slog ut övriga 139 bilder av jorden som amerikanska Nasa sammanställt i samlingen ”Earth as art”, jorden som konst.

Istället var det ett av Sommarsveriges normalt sett största problem - den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet.

På Nasa jämför man de algblomstkoncentrerade havsvirvlarna runt den gotländska kusten med Van Gogh-målningen ”Starry Night”, även om målningen istället föreställer en himmel med molnliknande virvlar över en stad i skymning.

Annons
X

Under 40 år har Nasa sammanställt satellitbilder över jorden, dock i första hand i vetenskapligt syfte för att öka kunskapen kring landanvändning och naturresurser, skriver Nasa på sin hemsida. Man konstaterar dock att bilderna - med vyer över berg och dalar, öar, skogar, grässlätter och jordbruksmönster - dessutom är slående vackra, varför man nu valt att samla ett urval i konstnärligt syfte.

I samlingen ”Earth as art” har man dessutom förstärkt vissa färgelement i bilderna.

14 000 människor var med i omröstningen av den vackraste satellitbilden över jorden, där Östersjöns algblomning vann över slingrande klarblåa floder i Yukondeltat i Alaska och kvadratiska, symmetriska städer kring den virvlande Mississippifloden i USA.

Bilden på Gotland togs i juli 2005.

Topp 5 vackraste platserna från rymden:

  1. Gotland
  2. Yukondeltat i sydvästra Alaska
  3. Mississippifloden
  4. Sanddynerna i Erg Iguidi i nordvästra Afrika
  5. Lake Eyre i Australien
Annons
Annons
X

1. Den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet. På Nasa jämför man de algblomstkoncentrerade havsvirvlarna runt den gotländska kusten med Van Gogh-målningen ”Starry Night”, även om målningen istället föreställer en himmel med molnliknande virvlar över en stad i skymning.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 1 av 5

2. Yukondeltat i sydvästra Alaska.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 2 av 5

3. Mississippifloden.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 3 av 5

4. Sanddynerna i Erg Iguidi i nordvästra Afrika.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 4 av 5

5: Lake Eyre i Australien.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X