X
Annons
X

Gotland vackrast från rymden

När rymdforskningsorganisationen Nasa bad allmänheten rösta fram den vackraste satellitbilden, var det Gotland som tog hem förstaplatsen.

Det var däremot varken ringmur, kalkstensformationer eller stränder som dominerade bilden av Gotland sett från rymden, när satellitbilden av den svenska ön slog ut övriga 139 bilder av jorden som amerikanska Nasa sammanställt i samlingen "Earth as art", jorden som konst.

Istället var det ett av Sommarsveriges normalt sett största problem - den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet.

1. Den kraftiga algblomningen - som på satellitbilden över Gotland syns i starkt gröna, djupa virvlar står som står i kontrast till det kringliggande mörka havet. På Nasa jämför man de algblomstkoncentrerade havsvirvlarna runt den gotländska kusten med Van Gogh-målningen ”Starry Night”, även om målningen istället föreställer en himmel med molnliknande virvlar över en stad i skymning.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 1 av 5

2. Yukondeltat i sydvästra Alaska.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 2 av 5

3. Mississippifloden.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 3 av 5

4. Sanddynerna i Erg Iguidi i nordvästra Afrika.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 4 av 5

5: Lake Eyre i Australien.

Foto: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/USGS Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X