Annons

Gotland allt hetare resmål

Destination Gotland har vind i seglen, och fjolårets passagerarrekord kommer att överträffas i år igen. Det innebär ett välbehövligt tillskott till moderbolaget Rederi AB Gotlands försämrade lönsamhet.

Under strecket
Publicerad

Gotlandstrafiken går som aldrig förr och under juli kunde man räkna in 386 000 resenärer jämfört med 381 000 juli 2002. Även i juni slogs passagerarrekord då 185 000 resenärer åkte med färjorna mot 170 000 året innan. Visserligen var det flera helger i juni i år vilket gynnar månaden, men rensat från helgeffekten var nettoökningen ändå 10 000. För augusti ser det också ljust ut. Bokningsläget ligger för närvarande cirka 2 procent över fjolårets siffra på 241 000, vilket skulle innebära målgång på 246 000 passagerare om det går som det skall. Totalt har resandet hittills ökat med 16 111 resenärer vilket är närapå 2 procent fler än motsvarande period 2002. - Vi är naturligtvis jätteglada för det här och ser särskilt positivt på att vi ökar i augusti och förhoppningsvis även i september. En trend på senare år är att passagerarna bokar senare och senare, säger Sten-Crister Forsberg, vd på Destination Gotland.

Också godsmängden ökar på Gotlandsfärjorna. Hittills i år är den ackumulerade ökningen av lasten 5 procent, vilket självfallet också gynnar Gotlands kommun vilken står i direkt beroendeställning till Destination Gotland och vice versa. Vad ligger då bakom årets rekordsiffror, Sten-Crister Forsberg? - Vår nya och större färja M/S Visby som togs i trafik i mars har ökat tillgängligheten för passagerarna och i vinter tas ytterligare ett sådant fartyg i drift. Dessutom bibehåller Gotland sin plats som Sveriges populäraste resmål. Nästa år räknar Destination Gotland med fortsatt ökat resande då kapaciteten ökas ännu mer, inte minst på Oskarshamnslinjen, med den andra nya och stora snabbfärjan som byggs i Guangzhou i Kina.

Annons
Annons
Annons