Nazistprylar säljs för miljoner

En av de sista bilderna som togs på Adolf Hitler, våren 1945.
En av de sista bilderna som togs på Adolf Hitler, våren 1945. Foto: PRESSENS BILD

I april 1945 bad Hermann Göring Adolf Hitler att få ta över styrningen över tredje riket. I veckan såldes detta telegram för nästan en halv miljon kronor. Men dokumentet är inte det första från Nazityskland som sålts för astronomiska summor. Och knappast det sista.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I slutet av april 1945 satt Adolf Hitler instängd i sin bunker i Berlin. Det var bara någon vecka innan kriget skulle vara över i Europa. Hermann Göring skickade ett telegram där han bad att få ta över makten i Tredje riket och "agera självständigt för folkets och faderlandets väl". Telegrammet fick dock inte det resultat som dåvarande riksmarskalken och flygvapenchefen, hoppades utan Göring blev avsatt från alla sina poster i Nazitysklands högre skikt och Hitler beordrade att han skulle arresteras.

Telgrammet togs till USA som en souvenir av en amerikansk kapten. Det gulnade papperarket, som anses vara ett av de viktigaste från Andra världskrigets sista dagar i Europa, såldes i början av juli för drygt 54 000 dollar, närmare 500 000 kronor, rapporterar tyska N-tv. Köparen var en samlare från Nordamerika som vill vara anonym.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons