Annons

Göring mordhotade sköterskorna på psykhemmet

Han föddes in i eliten och som Hitlers högra hand skulle han bli en av världens mäktigaste män.

Däremellan var krigshjälten Hermann Göring ett nerknarkat vrak som satte skräck i sin fru och hotade att döda sina vårdare.

Under strecket
Publicerad

Hermann Göring (uppe till vänster i ljus kavaj) i under Nürnbergrättegången i november 1945. Några timmar innan han skulle hängas begick han självmord. Bredvid Göring sitter Rudolf Hess, Jochim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernst Kaltenbrunner och Alfred Rosenberg.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 5

HJermann Göring 1943, då tysk riksmarskalk.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 5

Göring var populär i den svenska societeten. Här är han på bröllop hos familjen von Rosen på Rockelsta, 1935. Bröderna Eric och Clarence von Rosen var två viktiga profiler i de nationalsocialistiska kretsarna i Sverige. Eric von Rosen var gift med Mary Fock, syster till Hermann Görings första fru Carin.

Foto: ARKIV/SCANPIX Bild 3 av 5

Sveriges arvprins Gustaf Adolf (vår nuvarande kungs pappa) med Göring och prinsens farfar, Gustav V, i februari 1939. Bilden är tagen i Berlin.

Foto: ARKIV/SCANPIX Bild 4 av 5

Hermann Göring går i land vid flyghamnen i Lindarängen 1933.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 5

När Hermann Göring, Hitlers närmaste man, flyttade till Stockholm 1924 var han så nedknarkad på morfin att hans hustru tvångsinskrev honom på det privatägda Aspuddens sjukhem för nervsjuka. Redan den första dagen skrämde han slag på sjuksystrarna som blev livrädda för att bli mördade av den galne patienten. I ett brev till hemmets läkare berättade ägaren Anna Törnquist att Göring brutit upp ett medicinskåp och själv injicerat två sprutor tvåprocentig Eukadollösning (ett slags morfin): ”Sex sköterskor kunde intet förmå, och han uppträdde mycket hotfullt. Kapten Görings hustru, som var närvarande, anhöll på det bestämdaste, att han skulle få det han begärde. Hon fruktade, att kaptenen i sitt raseri t o m skulle kunna döda någon (…) Som ytterdörren var låst kunde han ej komma ut, men gick upp på sitt rum beväpnade sig med en käpp, som visade sig innehålla en slags värja. Då en karl anlände till hjälp blev Kapten Göring ytterligare ursinnig och ställde sig färdig för att gå anfallsvis tillväga, om mannen ej genast försvann.”

Det var en stilett som Göring gömt i käppen. Innan han blev avväpnad hotade han att döda sjuksköterskor som försökte stoppa honom från att stjäla morfin. Han försökte också strypa en av sköterskorna som hämtat tillbaka morfin Göring stulit och gömt i sitt rum.

Annons
Annons
Annons