Annons
X
Annons
X

Göran Stangertz död

Skådespelaren Göran Stangertz är död, uppger Aftonbladet. Stangertz, dubbelt Guldbaggebelönad och tidigare chef för Helsingborgs stadsteater, blev 68 år.

– Han var en oerhört sann människa, säger regissören Richard Hobert till SvD.

[object Object]
Göran Stangertz 2009. Foto: DAN HANSSON

Göran Stangertz var drabbad av cancer, och hans före detta fru Jeanette Nevrin bekräftar för Aftonbladet att han avled i går kväll.

Stangertz fick filmpriset Guldbaggen som bästa skådespelare 1997 för filmen Spring för livet. 1975 fick han samma pris för sin roll i Det sista äventyret.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regissören Richard Hobert arbetade tillsammans med Stangertz i tio filmer, däribland de sju filmerna i serien De sju dödssynderna 1993–2000.

  Annons
  X

  – Vi var som två bröder kan man säga. Han var en oerhört fin skådespelare och en oerhört sann människa. Han var sann mot andra och sann mot sig själv, och därför också väldigt sann i sitt yrke, säger Richard Hobert till SvD.

  Han var en ytterst uppskattad person
  Gunilla Tornhagen

  Hobert berättar att hans producent var mycket tveksam till att ta med Stangertz inför deras första samarbete i Sommarens tolv månader 1988.

  – Jag fick höra att det fanns rykten om att han skulle vara en väldigt besvärlig och svår typ, skulle vi verkligen ta in honom? Jag förstod inte det snacket, jag tyckte att han var en lysande skådespelare. Vi träffades och det klickade direkt, det där var bara massa nys som det kan bli i branschen.

  Efter tre filmer tillsammans bestämde de sig för att göra De sju dödssynderna-sviten.

  – Jag kände att den var Stangertz sak att göra. Han fördjupade karaktären under dessa på ett sätt man bara kan hoppas på att få göra, säger Hobert.

  Därefter har de inte gjort någon mer film tillsammans, men de har hållit kontakten genom åren.

  – När man har arbetat så långe kände jag att det var dags för ett upphåll, nu väntar jag in Göran tills han blivit lite äldre så att man kan göra ett nytt avstamp. Han har förekommit i funderingar kring film framöver, jag hoppades att cancerbehandlingen gett resultat, säger Richard Hobert.

  Under större delen av 2000-talet var han Stangertz för Helsingborgs Stadsteater, som han lämnade för tre år sedan.

  – Han var mycket utåtriktad och en ytterst uppskattad person av helsingborgarna, säger teaterns Gunilla Tornhagen till SvD.

  Det var i januari i år som beskedet kom att Stangertz
  drabbats av en tumör i halsen, och genomgick strålbehandling. Han arbetade då som regissör med Anders Jansson och Johan Wester från ”Hipphipp” i humorföreställningen ”Köp mjölk. Skriv bok”.

  Annons
  Annons
  X

  Göran Stangertz 2009.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X