Annons
X
Annons
X

Göran Persson: Inför förbud mot tiggeri

SvD-INTERVJU. Förbud mot tiggeri, snabbare åtstramning av flyktingpolitiken och kanske ett tak för hur många asylsökande Sverige tar emot.

Så kunde S-politiken ha sett ut, om Göran Persson hade fortsatt att bestämma.

– Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga, säger Persson i en SvD-intervju.

Gatutiggeriet
[object Object]
Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson. Foto: Tomas Oneborg

I helgen talar statsminister Stefan Löfven på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro.
Det är partiets största samling efter höstens flyktingkris, då gamla positioner övergavs och regeringen införde asylregler på EU:s lägstanivå.

Den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson – i dag lantbrukare och medarbetare på pr-firman JKL – följer den dramatiska politiska utvecklingen.

Han har egentligen bara en invändning mot höstens migrationspolitiska åtstramningar.

Annons
X

– Det var helt, helt nödvändigt – men det gjordes alldeles för sent. Jag har förvånats storligen över att man inte gjorde det tidigare, säger Persson.

**Det strider helt **mot den bild som partiet vill befästa, senast när partisekreteraren Carin Jämtin intervjuades i Ekots lördagsintervju förra helgen.

– Bilden av att regeringen agerat sent tycker jag personligen är helt felaktig, sa Jämtin.

Trycket kan bli så starkt att det sopar bort hela asylrätten.

Göran Persson ställer sig nu i huvudsak positiv till EU:s planer på en uppgörelse med Turkiet, som ska stoppa flyktingströmmen över Medelhavet och upp över Balkan.

Budskapet är det här: det vore farligare för asylrätten att inte göra något.

– Vänner av asylrätten måste ju förstå att det finns ett politiskt tryck i EU:s medlemsstater mot en stenhård reglering av flyktingströmmen. Det trycket kan bli så starkt att det sopar bort hela asylrätten, säger Göran Persson.

Den förre S-ledaren säger att ett viktigt test på opinionen kommer den här helgen, med tre delstatsval i Tyskland.

– Vi har en högprofilerad och relativt framgångsrik förbundskansler, som går till val i lokalval – och hon ser ut att få en våldsam reaktion.

Oron inom Angela Merkels CDU växer efter framgångarna för högerpopulistiska och invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AFD) i lokalvalen i Hessen – i västra Tyskland – i helgen som gick.

Det är en precis en sådan utveckling som Göran Persson varnar för.

– Gör man ingenting, så finns det ju en väldig risk för att det röstas fram majoriteter i Europa – i fler länder än i gamla öststater – som kommer att ha en helt annan uppfattning i asylfrågor än vi traditionellt haft i Sverige och Skandinavien.

Och om de etablerade partierna inte möter en förändrad opinion, så riskerar de att ersättas av sämre alternativ.

– Man ska ju vara klar över vad det är man spelar med, säger Göran Persson.

"Om man för några år sedan hade sagt att Österrike skulle ha ett tak på runt 40 000 per år, då skulle alla ha betraktat det som ohyggligt generöst" säger Göran Persson. Foto: Tomas Oneborg

Liknande resonemang ligger bakom hans intresse för det nya "asyltak" som Österrike har infört.

Åtgärden innebär att landet stänger dörren när man har tagit emot 37 500 asylsökande under 2016.

Det har fått EU-kommissionen att varna Österrike, och Stefan Löfven har sagt nej till en svensk variant: "Då bryter vi mot internationella konventioner".

Den formella invändningen håller Persson med om.

– När man sätter den där typen av tak har man infört en princip som är i konflikt med asylsätten, så är det ju naturligtvis.

Men han understryker samtidigt att verkligheten har förändrats "oerhört fort".

– Och om man för några år sedan hade sagt att Österrike skulle ha ett tak på runt 40 000 per år, då skulle alla ha betraktat det som ohyggligt generöst.

Göran Persson tycker hur som helst inte att Sverige ska avfärda åtgärder som tillämpas i ett "progressivt land" som Österrike.

– Jag är inte säker på att Österrike gör rätt, men jag kan förstå det politiska trycket som gör att den typen av åtgärder kommer fram, säger Persson.

Vi har en befolkningsökning, och på det följer vanligtvis ekonomisk tillväxt.

**På flera punkter **låter det som om den förre statsministern skulle ha intagit en stramare position än sin efterträdare. Själv säger Persson att det är "fullständigt omöjligt att svara på" om det skulle ha blivit så.

Han beskriver sig själv som "en vän av stor invandring" och ser den som en motor för svensk ekonomi.

– Vi har en befolkningsökning, och på det följer vanligtvis ekonomisk tillväxt, säger Persson och formulerar den här slutsatsen:

– Vi ska vara rädda om befolkningstillväxten, men måste hålla två saker i huvudet samtidigt. Och den andra är: ”Inte alla på en gång”.

**Tiggeri är ännu **en fråga där Göran Persson intar en mycket skarpare position än sitt parti – och regeringen.

Stefan Löfven har som statsminister successivt skärpt tonfallet mot tiggeri, och regeringen vill bland annat göra det lättare att avhysa tiggare från otillåtna bosättningar.

Men regeringen avvisar tanken på förbud, med argumentet att det "inte går att förbjuda fattigdom".

Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra.

Men Göran Persson underkänner regeringens position. Många känner sig trängda av tiggarna, enligt Persson.

– Inför ett generellt förbud att tigga, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man ju kunna tänka sig.

Leder tiggeri till något positivt för samhället eller för individen, frågar Persson, och svarar själv nej på frågan.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så.

Annons

Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

"Om man för några år sedan hade sagt att Österrike skulle ha ett tak på runt 40 000 per år, då skulle alla ha betraktat det som ohyggligt generöst" säger Göran Persson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X