Annons

Göran Persson: Snart klart med LO om euron

Inom en vecka ska regeringen och LO vara sams i stridsfrågan om hur finanspolitiken ska stärkas vid en övergång till euron. Statsminister Göran Persson säger till SvD att han och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin arbetat på en gemensam rapport och ”arbetet går bra”.

Under strecket
Publicerad

– Vi är i slutfasen. Jag tror att vi blir överens med LO om finanspolitiken vid ett EMU-medlemskap, säger Göran Persson. Syftet är att han och LO-ordföranden med en gemensam politik i ryggen ska kunna övertyga medlemmar och sympatisörer att rösta ja till euron den 14 september. Men det brådskar: nästa fredag ska ja-kampanjen hålla sin stora valupptakt i Upplands Väsby. - Om det ska vara någon mening med det måste rapporten bli klar innan vi har vår valupptakt 15-16 augusti. Och det tror jag vi blir, säger statsministern.

Det var i våras som LO:s förslag om buffertfonder ledde till öppen strid. LO och regeringen var visserligen överens i sak: finanspolitiken måste stärkas när den nationella penningpolitiken (räntan) försvinner. Men buffertfonderna väckte ramaskrin från de borgerliga och statsministern talade om ”fondsocialism”. Resultat: fonderna dog och LO förklarade sig neutralt i hela eurofrågan. I en SvD-intervju den 26 juni öppnade Göran Persson för nya samtal med LO och den 14 juli skrev han och Wanja Lundby-Wedin en gemensam debattartikel. - Jag har jobbat lite med en gemensam rapport över sommaren med Wanja, säger statsministern nu. LO-ordföranden sade i tisdags ”jag tror vi kan komma överens”. Målet är att de olika åtgärderna ska kunna sättas in om Sverige inför euron i januari 2006. - Det är ganska okontroversiellt och under sommaren har det också visat sig att det finns en bred politisk uppslutning. Jag tror att vid ett svenskt ja till euron så kommer också nej-partierna att följa upp det här, säger Göran Persson.

Annons
Annons
Annons