Annons
X
Annons
X

Göran Persson läxar upp Carl Bildt: Indignation och hånfullhet

Persson tar sats och går till attack.

Detta är en blogg där vi undersöker känslor, illustrerade med hjälp av videoklipp från nätet.

(uppdaterad)
[object Object]
Linda Backman och John Airaksinen

Det här är 100 känslor

Vad är en känsla? Hur ser den ut? Kan man göra något åt den?

Psykologifabrikens John Airaksinen och Linda Backman finkammar Youtube i jakt på uppmärksammade klipp som – också! – illustrerar ilska, glädje och allt däremellan.

Resultatet? 100 artiklar där videoklippet kompletteras med psykologiforskning, analyseras med hjälp av psykologen Anna Kåvers nya bok ”Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor” (Natur&Kultur) eller bara kommenteras av John eller Linda! Dessutom dyker psykologen Oskar Henrikson upp då och då för att låta Linda och John
testa olika metoder att utforska och hantera sina känslor.

Annons
X
Här kan du följa 100 känslor svd.se 100 känslor svd.se

Känslor i debatten

Göran Persson läxar upp Carl Bildt

I klippet från 1998 ser vi en känsloladdad ordväxling mellan Göran Persson och Carl Bildt. När Bildt påstår att han vet mer än Göran Persson om mänskligt lidande väcks indignationen hos Persson. Lägg märke till hur Persson skakar på huvudet medan han förbereder sin verbala attack – och sedan med ett stänk hånfullhet i rösten pikar Bildt för hans intresse för it-satsningar och nya flygplansmodeller.

Klippet illustrerar hur stor kraft även en stark negativ känsla kan ha när den används rätt. Persson kanaliserar sin ilska effektivt och återhållet.

Kanske hämtar Göran Persson virke till sin argumentation i frustrationen över de klasskillnader som han bevittnat under sin uppväxt i arbetarhemmet?

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Foto: STEWEN QUIGLEY

  Psykologen Anna Kåver om ilska

  Ilska kan aktiveras när vi fördjupar oss i minnen om tidigare motgångar som vi drabbats av. Sammanfattningsvis kan man säga att ilska triggas när vi riskerar att förlora vår position (makt, status, respekt), när vi blir avbrutna och när saker och ting inte blir som vi förväntat oss. Känslor baserar sig på en tolkning eller värdering av den situation du befinner dig och har en tydlig funktion. Ilskans höga puls, häftiga andning och hjärtklappning vill få oss att agera och attackera. Vi kan hånle eller flina mot den vi är arg på, men sarkasmer och kränkningar är också effektiva för att »få ur oss« ilskan.

  Annons
  Annons
  X

  Linda Backman och John Airaksinen

  Bild 1 av 2
  Foto: STEWEN QUIGLEY Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X