Annons
X
Annons
X

Göran Persson djupt oroad över den svenska basindustrin

Han ser kortade arbetstider som ett sätt att få in fler i arbete och är djupt oroad över den svenska basindustrin. I dag klev den före detta statsministern Göran Persson återigen in i rampljuset. ”Sveriges ekonomiska framtid står och faller med hur vi kan utnyttja våra egna råvaror”, säger han.

Före detta statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson.
Före detta statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson. Foto: LEO SELLÉN/TT

Göran Persson var en av talarna på TCO:s seminarium inför EU-valet. Han pratade bland annat om investeringar, miljön och euron – en valuta som Sverige enligt den tidigare socialdemokratiske statsministern ”drivs åt” att gå med i.

– Det intressantaste fallet är Schweiz. Vem hade trott att de skulle koppla sig till euron? Det gjorde de för att hela deras exportindustrin höll på att gå under då deras valuta var så stark. Jag tror att det finns fler små öppna stater som har samma situation som Schweiz – Sverige till exempel. Tänk vilken enorm ironi om också Norge skulle tvingas dit. Det är lätt att någon bestämmer sig för att svensk och norsk krona är ”safe haven” och så driver man processen som leder till att man slår ut den egna exportindustrin.

De flesta andra har gett upp den frågan i Sverige, men inte du?

Annons
X

– Det får de väl göra. Men jag är djupt oroad för den svenska basindustrin och det är bara att titta på boksluten som kommer så ser ni själva hur trängda de är. När väl stålverket har stängt och pappersbruket är nedlagt så är det borta. Sveriges ekonomiska framtid står och faller med hur vi kan utnyttja våra egna råvaror.

Vilka är dina bästa råd för att skapa fler jobb i Sverige?

– Jag tror att man skulle göra en ordentlig satsning på bostadsbyggande, infrastrukturen och sedan titta på hur man kan göra ordentliga förändringar för småföretagen, de är rätt illa styrda i dag av ett regelverk som är ganska knepigt och oöverskådligt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad ska man konkret göra för att få in fler ungdomar i arbete, särskilt de som saknar gymnasiekompetens?

  – De som saknar gymnasiekompetens ska ges det, det är jätteviktigt. Jag tycker också att man borde satsa på det som vi gjorde en gång i tiden – ett kunskapslyft. Det finns väldigt många människor som arbetar i dag och som känner att de kört fast, att de vill gå vidare. Ge dem chansen till en högskoleutbildning, men när de går in i den så ska man ställa som krav att en ung arbetslös människa tar dennes plats. Förra gången lyckades vi faktiskt sätta 100 000 i en sådan rotation.

  Ska man satsa på friår igen?

  – Jag är inte främmande för en diskussion om arbetstiderna. Friåret kanske inte är världens bästa sätt att göra det på, men notera att de som pressat arbetstiden mest är faktiskt IF Metall genom sitt avtal. De tar det ur produktionsutrymmet.

  Hur ska det se ut?

  – Jag tror att det ska avtalas fram. Med den enorma produktivitetstillväxt vi har i ekonomin har jag svårt att förstå att det bara är lön som bara ska tas ut, man borde kunna ta ut även kortare arbetstid.

  Vilket råd har du till arbetslösa ungdomar?

  – Först och främst: fullfölj din utbildning.

  Vilket var ditt första jobb?

  – Jag tror att jag var springsjas på Konsum i Vingåker, det var inget dåligt jobb faktiskt.

  Politikerna som blev direktörer

  Politikerna som blev direktörer svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Före detta statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson.

  Foto: LEO SELLÉN/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X