Annons
X
Annons
X

Göran Persson blir riskkapitalist

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson blir delägare i ett riskkapitalägt it-bolag som verkar i sjukvårdssektorn. Därmed gör han samma resa som sin före detta finansminister Pär Nuder: från en socialdemokratisk regering till riskkapitalsektorn.

Göran Persson lierar sig med riskkapitalet.
Göran Persson lierar sig med riskkapitalet. Foto: SCANPIX

Göran Persson har efter att han lämnat politiken blivit en alltmer aktiv spelare inom näringslivet. Från att från början ha varit konsult inom kommunikationsbyrån JKL och ordförande för statliga Sveaskog så har han tagit flera styrelseuppdrag inom det privata näringslivet, bland annat som ordförande för Scandinavian Biogas där han också gått in med ett par miljoner i egna pengar.

Nu har Persson greppat en ny ordförandeklubba, den i Cambio Healthcare Systems, rapporterar Dagens industri. Det är ett it-bolag som säljer mjukvara till svenska landsting. Bolaget köptes i juni av riskkapitalbolaget Valedo som snabbt bjöd in Göran Persson att bli både ordförande och delägare.

– Vi bjöd in Göran Persson att bli delägare i bolaget, liksom vi gjorde med övriga styrelsemedlemmar, säger Per Forsberg, en av Valedos grundare till Di.

Annons
X

Göran Persson har tidigare anklagat riskkapitalisterna för att ”bryta sönder företag”.

Styrelsen äger nu 2-3 procent av bolaget. Att styrelseledamöter görs till delägare är en vanlig modell när riskkapitalbolagen köper bolag. Även förre finansministern Pär Nuder har släppts in som investerare i EQT-sfären där han nu är rådgivare. Han är bland annat ordförande och
delägare i Swedegas.

SvD Näringsliv har flera gånger skrivit om de tidigare S-topparna som blir allt vanligare i näringslivet. SvD Näringslivs chef Olle Zachrison har i en analys sammanfattat övergångarna med att ”Karriären går före rörelsen”,
läs den här.

Idag intervjuar Carolina Neurath före detta näringsministern Thomas Östros, som nyligen blev ny vd för bankindustrins
lobbyorgan Bankföreningen.

SvD näringsliv

Annons
Annons
X

Göran Persson lierar sig med riskkapitalet.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X