Annons
X
Annons
X

Göran Hägglund ställdes mot väggen

KD-ledaren Göran Hägglund svarade på frågor om pappamånader, verklighetens folk och kamphundar i SVT:s partiledarutfrågning.

Han lovade bland annat att verka för att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska upphöra, även om den inte ska vara exakt lika.

SvD.se direktrapporterade.

Av SvD, TT
Foto: SCANPIX

Utfrågarna börjar med att undra vilka som är verklighetens folk.

– Vanliga människor som sliter och släpar för att få vardagen att gå ihop och gör sitt yttersta för att få vardagen att gå ihop. Det är verklighetens folk, enligt KD-ledaren.

Han får frågan varför många homosexuella inte tycker om KD:s politik, bland annat på grund av deras inställning till homoäktenskap.

Annons
X

– När det gäller äktenskapslagen föreslog vi en könsneutral äktenskapsbalk, svarar Hägglund, som menar att även homosexuella tillhör verklighetens folk.

Hägglund får sedan frågan om varför han vill förbjuda kamphundar.

– Om inte annat fungerar vill vi göra det, säger Hägglund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sen handlar det om alkoholpolitik

  – Jag tycker att reglerna idag är alldeles för generösa. Vi ska få ta in ungefär så mycket man kan bära. Så att man inte tar för vana att ta in stora mängder från Tyskland.

  Han får frågan varför han vill bestämma över människors liv när det gäller homosexuella, kamphundar och alkoholpolitik.

  – Vi lägger oss i människors liv. KD är inte anarkister. Vi tror att det kommer att behövas lagstiftning.

  – Var går gränsen för vad vi som politiker ska bestämma över? Vi behöver fundera på hur vi kan överlåta åt människor att bestämma över sig själva.

  En lästarfråga: Varför tror KD att ni vet hur narkomaner ska rehabiliteras. I andra länder är rena sprutor självklart.

  – Det här är en jättesvår fråga. Var och en som tänker vet att två värden ställs mot varandra. Vi i KD har haft har haft olika syn i olika tider. Å ena sidan kan rena sprutor skydda mot HIV och andra allvarliga sjukdomar. Å andra sidan kan det ses som ett steg att legitimera narkotika.

  Varför är jag tvingad att betala mer i skatt än de som jobbar?, undrar en pensoionär.

  – Man ska minnas att när vi kom till regeringen var vår viktigaste uppgift att få tillbaka människor i arbete. Vi valde att i första hand sänka skatt för löntagare. När resultatatet för jobbsatsninger kommer kan vi sänka för pensionärer. Skillnaden mellan pensionärer och löntagare kommer att minska och KD siktar på att den ska upphöra. Jag kan inte lova under kommande mandatperiod, men vi har sagt att den ska minska steg för steg.

  Tidigare har Hägglund sagt att klyftan beror på att det är dyrare att arbeta.

  – Det finns ett skäl för en liten skillnad, och vi vill jobba ända ner till den skillnaden. Men skatten kommer inte att vara exakt lika.

  För några år sedan sa KD-ledaren att hans uppgift var att göra så att privata sjukkförsäkringar inte behövs. Men idag ökar antalet privarta sjukförskringar.

  – En del känner att vården inte är tillgänglig, företag betalar för anställda. Min uppgift är att alla ska kunna lita på att vården finns där när man behöver den.

  – När vi tog över visste ingen hur många människor som stod i kö till vård. Vi har ordnat köerna och ordnat upp.

  – När vänstersidan säger att det inte går tillräckligt snabbt att minska kötiderna ska man minnas att de inte ens visste hur många som stod i kö, fortsätter Hägglund.

  KD vill ha fler vårdplatser, varför?

  – För det finns för få platser helt enkelt. De har minskat om man går tillbaka till Hedenhös. Vi behöver veta vad som kan vara en lämplig nivå. Men minskningen är delvis bra. En del som tidigare behövde vara inlagda i dagar kan gå hem efter några timmar. Men till slut fungerar det inte längre.

  Vilka konkreta löften ger regeringen om vårdplatser?

  – Inte ett konkret löfte om x antal platser, för det är en fråga för landstingen. Men det är en prioriterad fråga och jag ska försöka se till att det blir så. En röst på KD är en röst för fler vårdplatser.

  Lästarfråga: Hur kan vinsterna i privata vårdbolag försvinna i skatteparadis?

  – Förmodligen för att de kan utföra det de ska och få vinst på det. Det är det fina när det inte är monopolism från landstingen. Jag tycker inte att vinster är ett problem. Gör de stora vinster är antagligen beställarna, landstingen, dåliga, eller vårdgivarna väldigt effektiva.

  Inför förra valet lovade du mindre bensinskatt, men det blev tvärtom. Varför?

  – Vi fick 6,6 procent av rösterna. Vi lovade att göra vårt yttersta för att hålla ner bensinpristerna. Men vi samarbetar med tre andra partier. Det blev inte så. Vi lovar att vi ska jobba så hårt vi kan för att få igenom vad vi vill göra.

  – Om man läste vårt valmaniftest stod det att det är det här vi lovar att arbeta för. Din röst ger oss ett stöd att gå i den riktningen.

  Sen handlar frågorna om föräldraförsäkringen och familjen. Hägglund vill ta bort dagens pappamånader.

  Var du föräldraledig?

  – Ja, men för lite.

  – Om jag fick bestämma själv skulle föräldrarna bestämma själva hur de disponerar föräldradagarna, säger Hägglund. Mätning efter mätning visar att nästan alla tycker att föräldrarna ska bestämma själva.

  Han tror att det sakta går mot delad föräldramånader, och tycker att föräldrar ska dela lika. Men han vill inte lagstifta om det.

  Är du feminist?

  – Det är inte ett uttryck jag använder, men jag är för jämnställdhet.

  Varför anses KD sämst i jämställdhet?

  – Kanske för att vi inte vill lagstifta utan lämnar till människor att bestämma själva.

  Varför är det få som utnyttjar vårdnadsbidraget?

  – Det är lågt och inte tillgängligt i alla kommuner. Har det blivit en succe? Succen är när alla familjer kan hitta den lösning som passar dem bäst, säger Hägglund.

  – Jag går inte i kyrkan varje söndag. Det blir alltmer sällan, säger Hägglund.

  Några snabbfrågor: Hägglund gissar att billigaste Bag in box kostar 189 kronor, men rätt svar var 124 kronor.

  Han vet inte heller vilken låt som låg längst på svensktoppen.

  Du är ganska långt från verklighetens folk.

  – Men poängen är inte att vara som genomsnittet, utan att acceptera alla som de är.

  En läsare undrar vilka förbättringar det blir för ensamstående mammor och Häglund hänvisar till förstärkning av flerbarnsbidraget och avbostadsbidraget, som ska beröra många ensamstående med barn.

  Enligt honom har de också tillsatt en utredning för ensamstående föräldrar situation.

  Socialbidragstagande barnfamiljer har ökat med 900 under mandatperioden.

  – Det är förfärligt. Jag tror att alla vi känner att det är ett jättestort problem. Jag har ett ansvar för detta. Men också ansvar för att vi under de här åren tagit Sverige genom en svår ekonomisk kris. När andra fördelar nedskärningar kan vi fördela resurser.

  Finns det ett samband mellan a-kassa och många fattiga barnfamiljer?

  – Kan finnas en viss mängd som påverkas av det. Därför viktigt med en obligatorisk a-kassa. Vi är måna om att alla har det här skyddet.

  Hägglund försvarade förändringarna i sjukförsäkringen och hänvisade till nya siffror från Försäkringskassan som visar att 11 procent av de utförsäkrade fått arbete och 30 procent finns i åtgärder.

  – De har fått människovärdet tillbaka, sade han men slog fast att är man sjuk ska man även i fortsättningen vara sjukskriven.

  – Men vi låg i topp i sjukskrivningar och nu är vi på genomsnittsnivån i Europa. Människor måste få en möjlighet att komma tillbaka.

  40 procent av de utförsäkringar har fått tillbaka sjukpenning, varför tvingades de till arbetsförmedlingen?

  – Alla som bedöms ha förmåga att arbeta ska få möjlighet att prövas mot arbetsmarknaden. De utförsäkrades inte, de återförsäkrades.

  – Oppositionens uttryck, stupstock, är ett förfärligt uttryck.

  Statsministern har sagt att det inte blir obligatorisk a-kassa.

  – Jo, det tror jag att det ska bli.

  Ska man få avbilda Muhammed?

  – Ja.

  Men Hägglund ville inte ha utställningen Ecce Homo, som framställde Jesus som homosexuell, i riksdagen.

  – Jag ville inte ha den i riksdagen, som inte är till för utställningar. Det ska inte vara en plats för konstutställningar. Det är svenska folkets plats för debatt och beslut

  Gränsen för yttrandefriheten?

  – Jag vill ha vissa ramar för yttrande och tryckfriheten.

  I KD:s valmanifest skriver de att det ska vara förbjudet att finansiera vissa organisationer.

  – Det kan vara kriminsella organisationer. En del av motorcykelligorna, terroristorganisationer som rekryterar folk. Det handlar om at kriminialisera stöd till organisationer med en viss erksamher. Organisationer som har som verksamhetside att bedriva brottslig verksamhet och undergräva demokrati.

  Vilket råd ger du ett ungt par som flyttar till Stoclholm för att hiotta någonstans att bo?

  – Ringa och jaga och använda alla kontakter man har. Men det är ändå inte så lätt. Det är stor bostadsbrist.

  Under er tid makten har bostasdsbyggandet minska med enfjärdedel

  – Finanskrisen. Boverket har pekat på minskade subventioner. Men vi kan inte ha en sektor där manär beroende av varandra för att bygga bostäder, så det är helt rätt. Nu vågar fler sätta spaden i marken.

  Han säger också att det behövs mer studentbostäder, men att det tar tid att ordna bostäder till alla unga som söker bostad.

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X