Krönika

Mikael Mölstad:Göra vin i stan – en lika galen som god idé

Mikael Mölstad

Snart får Stockholm sitt första urbana vineri. Det låter galet men samtidigt är det helt vettigt att vinet produceras där konsumenterna finns.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om knappt ett år öppnar ett hotell i Stockholm som helt tillägnas vin. Det ska heta The Winery och byggs nu för fullt ute vid Järva Krog. Bakom satsningen står bland andra vinentusiasten och hotellmannen Ejnar Söder. Enligt honom är detta världens första urbana vinhotell hotel. Jag tror honom gärna. Men framförallt tror jag på trenden med urban wineries – på svenska ungefär storstadsvinerier.

I USA finns redan runt tjugo urban wineries i olika storstäder. Flera ligger på västkusten i San Francisco och Portland med närhet till vingårdar. Men de finns även i Dallas, Denver och Chicago. I New York finns nu två urban wineries. I London öppnades det första 2013.

Jag tycker att detta är fascinerande. Här har några verkligen tänkt utanför vinboxen. Varför inte ta druvorna till folket – i stället för att ta folket till druvorna. Många drar kanske paralleller till alla dessa hantverksbryggerier som likt jästsvampar bara blir fler och fler i städerna. Men faktum är att bryggerier alltid varit ett storstadsfenomen. Bryggarna har koll på att det är smartast att producera ölet så nära konsumenterna som möjligt.

Annons
Annons

Det som gjort det möjligt med urban wineries är modern teknik – framför allt när det gäller transporter. Ett storstadsvineri handlar nämligen inte om att hämta hem druvmust i tankar och sedan jäsa färdigt. I stället är det ett komplett vineri. De nyskördade druvklasarna kommer i kyltransporter och sorteras, avstjälkas och pressas precis som i en vanlig anläggning. Många kommer säkert att påstå att detta inte är speciellt klimatsmart. Jag håller inte med. Jag tror att det är sämre för miljön att transportera vin i glasflaskor än att transportera druvklasar. Förutsatt att det färdiga vinet säljs i samma stad som det produceras.

Ett urban winery är alltså en komplett vinanläggning från druva till flaska. Men det är också en del av den nya upplevelseindustrin. Mitt i en storstad kan du få vara med om hur världens äldsta alkoholdryck blir till. Och det handlar om många flaskor. På City Winery i Soho på Manhattan i New York produceras upp mot 100 000 buteljer om året. Här kan du också få göra ditt eget vin och pyssla med det när det ligger på ditt eget barriquefat. Tänk dig stoltheten i att själv få hämta ett smakprov ur ditt fat och ta med till restaurangen för att bjuda vänner på – till musikunderhållning. På City Winery i New York blandas education med entertainment.

Storstadsvineriet i London, kallat London Cru, är lika ambitiöst som i New York. Det öppnade för två år sedan i en 1800-talsbyggnad vid Earls Court där det tidigare destillerats gin. Från gin till vin – ett tecken i tiden. Liksom alla urban wineries utgår de från färsk frukt. Druvorna på London Cru kommer från både Piemonte och Bordeaux. De har också massor av event, rundturer och provningar. Det är synnerligen populärt för företagsevenemang. Naturligtvis finns vinerna, kallade SW6, att köpa på plats.

När hotellet The Winery öppnar i Stockholm blir det också med en komplett vinanläggning. Druvorna kommer från Toscana. Varje kväll ska det hållas vinprovningar – och på helgerna blir det speciella paketerbjudanden med rundvandringar, provsmakningar och vinmiddagar. På The Winery kan du också bli din egen vinmakare. Och även i restaurangen är det vinet som ska dominera. Det betyder att du som gäst inte beställer maten först – utan väljer ett vin. Och utifrån detta vinval kommer köket att laga en lämplig rätt. Det ska bli spännande att se hur det fungerar.

Hela idén med ett hotell som ett urban winery är egentligen helt galen. Men det är också edutainment på högsta nivå. Och lite galenskap mår man bara bra av.

Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons