Annons
X
Annons
X

Gör misstag och bli mer fokuserad

Konsten att fokusera kan vara det som skiljer en framgång från ett fiasko. Men för att kunna fokusera måste du också våga misslyckas. Det menar Christina Bengtsson, officer, världsmästare i precisionsskytte med gevär och författare till boken Konsten att fokusera: 10,9.

[object Object]
Christina Bengtsson är före detta världsmästare i precisionsskytte med gevär. Som författare delar hon med sig av ett flertal metoder för att finna sitt inre fokus. Foto: Daniella Backlund

När Christina Bengtsson var 23 år bestämde hon sig för att bli bäst i världen. Vad hon skulle bli bäst på hade hon ingen aning om då, men åtta år senare hade drömmen blivit verklighet. Och en av nycklarna till att hon nådde hela vägen var  hennes förmåga att fokusera.

Visserligen låg det en hel del träning bakom resan, men att enbart träna räcker inte, menar hon.

– Det finns ju det här uttrycket att om man tränar 10  000 timmar på en sak så blir man skicklig på det. Och jag har ju mina 25  000 timmar bakom mig. Men samtidigt finns det säkert 1  000 skyttar till som också har 10  000 timmar i bagaget, men alla har inte vunnit något mästerskap. Så någonstans krävs det mer än det, och då är fokus en avgörande faktor, säger hon.

Annons
X

Överlag menar Christina Bengtsson att det finns två typer av fokus – långsiktig och kortsiktig. Den långsiktiga fokusen handlar till stora delar om att skala bort och att prioritera sina uppgifter medan den kortsiktiga fokusen handlar om prestation här och nu.

– Jag har ett uttryck för att beskriva fokus som lyder ”att bland 1  000 tankar kunna välja den rätta”. Det beskriver både kortsiktig prestationsfokus här och nu, men också att i det långsiktiga perspektivet göra de val som leder ditt liv eller din organisation i rätt riktning, säger hon.

När det gäller den kortsiktiga och prestationsinriktade fokusen handlar den till stora delar om att frigöra sig från störande tankar som inte sällan handlar om något som har hänt eller som kanske kommer att hända. Christina Bengtsson definierar denna typ av fokus som ”ett kravlöst nu” där vi presterar som bäst.

En viktig aspekt av detta handlar om att förlita dig på att du har den kapacitet som krävs, även när det inte går bra. I grund och botten innebär det att ha vad Christina Bengtsson kallar för ”en inre kärna”, och att inte identifiera dig med din prestation.

En sak som hon menar försämrar förmågan att fokusera är fixeringen vid mål, eftersom det riskerar att ta fokus från vad vi ska göra just nu. När vi väldigt gärna vill uppnå något och ett mål har fått en känslomässig förankring så sitter det, utan att vi hela tiden måste fokusera på det.

En annan nackdel med att fixera sig för mycket vid mål är att det riskerar att minska sannolikheten för att nå ända fram. Detta fick Christina Bengtsson själv erfara under ett mästerskap som hon bara var ett par skott ifrån att vinna.

– Jag blev alldeles uppsprallad av tanken på att jag skulle ringa mamma och berätta att jag hade vunnit. Och så såg jag den bilden framför mig och blev väldigt emotionell. Jag tappade fokus helt, och då var det ändå en behaglig tanke, en fin bild. Men det gick i stöpet för plötsligt var jag inte närvarande. Jag var inte så bra som jag egentligen är, säger hon.

Under årens lopp har hon samlat på sig flera olika metoder för att bli mer fokuserad. Tre av dem är:

1. Gör en att inte göra-lista

En att inte göra-lista handlar om att skriva ner alla de uppgifter som du inte måste göra, för att få mer tid till det som krävs för att föra ditt liv eller din organisation i rätt riktning. Det kan exempelvis handla om att se över vilka möten du ska gå på, hur ofta och snabbt du måste svara på mejl eller att delegera uppgifter.

2. Avdramatisera prestationen

Att sätta in prestationen i ett större sammanhang är en teknik som Christina Bengtsson använde sig av i samband med en tävling där hennes främsta motståndare var en kvinna från Kina.

Konkurrensmässigt var den andra kvinnan bättre och hade fler träningstimmar i ryggen. Men plötsligt vände Christina Bengtsson på situationen och frågade sig: ”Vem är hon och hur känner hon?”

Hon kom fram till att för en idrottare från Kina kommer en vinst eller förlust att spela en större roll, vilket ökar prestationsångesten och gör det svårare att prestera.

”Hela hennes fortsatta existens hänger på att hon skjuter en tia. Hon kanske förlorar både status och ekonomi, och har förmodligen inget arbete att gå tillbaka till. Men för mig, Christina Bengtsson, händer ingenting om jag skjuter en nia. Vi har ett socialt välfärdssystem som man alltid kan förlita sig på – även om man kommer sist.”

3. Träna på att göra misstag

Ett enkelt sätt att träna dig på att göra misstag för att förbättra din fokus är att utsätta dig för press i andra sammanhang än de du normalt verkar i.

– Har man lärt sig att det inte alltid går som man önskar och att vägen mot målet kan vara lite stökig, kan man förlika sig med det. Då blir man inte lika orolig för att misslyckas och känner en mindre press när det verkligen gäller. Det var först när jag förlikade mig med att det inte alltid blir vinst som medaljerna började komma.

I samband med ett EM i Sverige fick Christina Bengtsson ett bra tillfälle att testa denna metod. Landslagsledningen hade satt upp ett extremt högt mål eftersom det var första gången som mästerskapet hölls på hemmaplan. Men enligt Christina Bengtsson var målet för högt ställt i förhållande till gruppens kapacitet.

– Jag märkte att hela landslaget var så pressat att vi knappt kunde andas dagarna före EM. Jag kände en sådan press att jag nästan ville stuka foten för att slippa genomlida ett fiasko. Det var otroligt nervöst, och omöjligt att prestera.

Hon löste situationen på ett oväntat sätt. På samlingen kvällen före tävlingen bad hon landslagsledningen om tio minuter.

– Jag arrangerade en primitiv scen och klädde ut mig till tre olika rockstjärnor: Cher, Axl Rose och Jon Bon Jovi. Och så sjöng jag tre låtar. Det lät förmodligen fruktansvärt för jag var så nervös. Men det fick mig att för stunden få bort alla nervösa tankar på morgondagen, säger hon.

Och tilltaget föll väl ut. Christina Bengtsson slog personligt rekord och blev bästa svenska.

En viktig vinst med att uppnå fokus, oavsett sammanhang, är enligt Christina Bengtsson det välbehag som ofta infinner sig i själva situationen.

– Det har nästan blivit en sanning att det ska göra ont och kosta på så mycket att lyckas med något. Men jag menar att det inte måste vara så. Fokus är ett behagligt tillstånd. När du utför någonting riktigt bra och har en känsla av att ”nu flyter det på”, då har du snarare ett leende på läpparna.

Fotnot: 10,9 är den poäng som ges vid en perfekt träff i precisionsskytte.

Publiceringen sker i samarbete med tidningen Chef.

Så får du med dig motsträviga medarbetare chef.se Suad Ali: Jag kommer aldrig att smälta in chef.se Därför ”sjobbar” chefer när de är sjuka chef.se Så mycket tjänar Sveriges chefer chef.se
Annons
Annons
X

Christina Bengtsson är före detta världsmästare i precisionsskytte med gevär. Som författare delar hon med sig av ett flertal metoder för att finna sitt inre fokus.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X