Annons

Susanna Popova:Gör gärna något feministiskt, innan valet

Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Jag önskar att vi kunde få ett slut på ifrågasättandet av Sveriges mammor. Varför ammar hon inte? Varför ammar hon så länge? Varför är hon redan tillbaka och jobbar – är hennes man hemma och är barnvakt? Varför är hon hemma så länge?”
Det sade Ebba Busch Thor i sitt sommartal på Hönö (4/8) Hon kallade det mom-shameing. Det är första gången jag hör ett borgerligt parti lägga någon kraft på att formulera sig kring jämställdhet och feminism, i den här valkampanjen. (Kan hinna hända under tidsrymden från skrivande, torsdag, till publicering, helgen.)
När ska Alliansen, det blå laget, börja formulera en borgerlig jämställdhetspolitik? En del tror att jämställdhet är en vänsterfråga, de som är intresserade vet att den borgerliga feminismen var den första feministiska vågen, first-wave feminism. Så varför är det så svårt att ta sig samman i en fråga som springer ur den egna tanketraditionen?

Den sittande, och feministiska, regeringen har satsat på genuspedagoger, feministisk utrikespolitik och kvotering till bolagsstyrelser. Men som Busch Thor påpekar: ”Bolagsstyrelserna ska kvoteras samtidigt som kvinnors höga sjukskrivningstal slår undan benen på kvinnor som skulle kunna ha klättrat i karriären och in i styrelserummen. Detta är en elitfeminism som i slutändan försvårar för kvinnor i stället för att stödja dem.”

Annons
Annons
Annons