Annons

Gör en stopplag för genusfrågan

Kolumn | Indoktrinering

Under strecket
Publicerad

I en artikel i tidskriften Axess (okt 2005) visar statsvetaren Johan Tralau hur delar av genusprofessorn och Fi-grundaren Tiina Rosenbergs forskning bygger på plagiat. Sedan tv-dokumentären i våras har Uppsala universitet tillsatt en utredning om feministprofessorn Eva Lundgrens extremistteorier. Och journalisten Susanna Popova visade i boken Elitfeministerna att mycket av det som kallas ”genusvetenskap” bygger på vetenskapligt tvivelaktiga utgångspunkter.

Det är mycket vällovligt att denna till forskning förklädda ideologiproduktion - uppmuntrad av s-regeringen och subventionerad av oss skattebetalare - nu synas i sömmarna.
Men tyvärr har tramset spridit sig långt utanför det akademiska rummet. På nyhetsplats i SvD i torsdags fick vi stifta bekantskap med en ganska ny statlig institution - ”Delegationen för jämställdhet i förskolan”. Den slänger skattepengar på projekt i förskolan för att motverka ”traditionella könsmönster”, genom att exempelvis filma personal och barn, och lära ut lekar där det är riddaren som sover på en ärta - och allt under överinseende av ett antal statligt utbildade ”genuspedagoger”!

Annons
Annons
Annons