Annons
X
Annons
X

Gör en film och liva upp mötet på jobbet

Vem har sagt att ett möte måste kretsa kring Powerpoint? Camilla Wallander, vd på reklamskolan Berghs, bytte ut sina traditionella bildspel mot egenhändigt producerade filmer. Resultatet? Mötena blev både mer aktiva och effektiva.

Med så kallade flippade möten får Camilla Wallander (mitten), vd på Berghs School of Communication, tillsammans med sina medarbetare igång samtalet.

Med så kallade flippade möten får Camilla Wallander (mitten), vd på Berghs School of Communication, tillsammans med sina medarbetare igång samtalet. Foto: Magnus Liam Karlsson

Digitala sömnpiller. Så skulle nog många chefer beskriva de bildspel som dominerar många möten.

En chef som har hittat ett alternativ till den här typen av dragningar är Camilla Wallander, vd på Berghs School of Communication. Sedan ett år tillbaka använder hon sig av så kallade flippade möten för att göra sina sammankomster mer aktiva.

I praktiken innebär ett flippat möte att bildspelen ersätts av en filmad presentation som deltagarna får se före mötet. På så sätt kan den största delen av mötestiden ägnas åt samtal och diskussion i stället för en traditionell dragning.

Annons
X

Själva filmen gör Camilla Wallander i ett vanligt bildspelsprogram.

– Jag bildsätter det dokument som vi ska gå igenom, exempelvis en affärsplan. I första hand använder jag bilder, men också stödord och grafer, säger hon.

När bildspelet är klart startar hon programmets inspelningsfunktion och går igenom bilderna samtidigt som hon pratar. Eftersom hon har gjort bildspelet själv behöver hon inget manus. Dessutom gör frånvaron av manuskript att tonen blir mer personlig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är just det där personliga som är det viktiga. Det ska vara som när du står och gör en dragning, och då står du ju förhoppningsvis inte och läser innantill.

  Samtidigt blir filmen kortare än vad en traditionell dragning skulle vara.

  – Den är bara tio minuter lång. En traditionell muntlig dragning skulle kanske ta en timme eller två. Men i stället gör jag filmen som ett koncentrat och fångar upp det viktigaste, säger Camilla Wallander.

  När filmen är klar mejlar hon ut den till deltagarna en vecka före själva mötet tillsammans med en agenda. Ibland lägger hon upp och lösenordskyddar filmen på en videosajt och skickar ut en länk i stället.

  Är det en större samling får mötesdeltagarna sedan diskutera innehållet i smågrupper och dela med sig av sina tankar i storgrupp, vilket var fallet under förra årets kickoff.

  – Samtalet i gruppen handlade om vad som kändes ’wow’ med aktiviteterna i affärsplanen. Vad gick de igång på? Fanns det något som de tyckte var otydligt och som de inte förstod?

  En stor fördel med flippade möten är att fokus ligger på själva samtalet i stället för dragningen. Däremot sparar filmerna inte någon tid.

  – Jag gör om tiden, för den behövs ju till samtalet. Annars hade jag stått och pratat i en och en halv timme. ’Bla, bla, bla’ och ’har ni några frågor på det?’ och så vidare. Nu be-står samtalet mestadels av frågor, svar, förtydliganden och motfrågor, säger Camilla Wallander.

  Och de allra flesta har varit positiva till metoden.

  – De känner att jag verkligen vill att de ska tycka och tänka kring någonting. Och det är kul att titta på en film. Det känns lite personligt fast det egentligen inte är det.

  Den enda nackdelen hon ser med de flippade mötena är att det finns en risk för att alla inte tittar på filmen före mötet. Men argumentet ”jag har inte tid” köper hon inte.

  – När du ska läsa ett dokument vet du ju aldrig hur lång tid det tar. Men här kan jag verkligen säga: ”Du, det tar 8 minuter och 49 sekunder. Mer begär jag inte.” Det blir väldigt tydligt, säger Camilla Wallander.

  Publiceringen sker i samarbete med tidningen Chef.

  Allt du behöver veta inför ditt lönesamtal

  chef.se

  Fem ”friskfaktorer” som minskar sjuktalen

  chef.se

  Så fattar Google, Nike och Buzzfeed beslut

  chef.se

  Så säljer du in dig under intervjun

  chef.se
  Annons

  Med så kallade flippade möten får Camilla Wallander (mitten), vd på Berghs School of Communication, tillsammans med sina medarbetare igång samtalet.

  Foto: Magnus Liam Karlsson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X