Annons

Gör egen glass – utan glassmaskin

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att göra sin egen glass är roligt och dessutom vet man exakt vilka ingredienser som ingår. Att inte äga en glassmaskin är inget hinder – det går bra att göra god glass ändå. Ta fram glassen ur frysen en stund innan den ska ätas, en kvart i kylskåpet blir perfekt.

Under strecket
Publicerad

1 / 3

Jordgubbsglasstårta

10–12 bitar

Bottnar
225 g smör, smält och avsvalnat
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl filmjölk
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Finrivet skal av 1 citron

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
Finrivet skal av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
500 g färska jordgubbar
1/2 dl jordgubbssylt

1. Börja med fyllningen. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk, citronskal och vaniljsocker. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
2. Ansa och skär hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Spara resten till dekoration. Klicka ner jordgubbssylten i smeten och dra några varv med en matsked.
3. Häll smeten i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i frysen minst 3 timmar.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra två springformar, 23 cm i diameter med bakplåtspapper.
5. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg, filmjölk, vaniljsocker och salt och vispa lite till. Vänd ner mjöl, bakpulver och citronskal med en slickepott till en jämn smet.
6. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna en i taget i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bottnarna svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.
7. Fodra en av formarna med bakplåtspapper. Lägg i en av bottnarna och bred ut hälften av glassen jämnt ovanpå. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av glassen. Täck formen med plastfolie och låt glasstårtan stå i frysen minst 6 timmar.
8. Dekorera med de sparade jordgubbarna före serveringen.

Annons
Annons

2 / 3

Choco almond de luxe

10–12 pinnglassar

8 äggulor
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration
300 g mjölkchoklad
3 tsk neutral matolja
200 g krossade mandelspån

1. Vispa ihop äggulor, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet för hand.
2. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp och vänd försiktigt ner den i ägguleblandningen.
3. Häll smeten i en pinnglassform, stick ner pinnar och låt formen stå i frysen minst 6 timmar, helst över natten.
4. Grovhacka chokladen och smält den försiktigt i mikrovågsugnen eller i vattenbad. Blanda ner oljan och häll chokladen i ett högt glas. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Doppa glassarna i chokladen. Låt chokladen stelna (det går snabbt) och doppa sedan glassarna igen. Dekorera med mandelspån precis innan det sista chokladlagret stelnar.

Annons
Annons

3 / 3

Frappuccino

2 drinkar

2 dl krossad is
1 1/2 dl bryggkaffe eller espressokaffe
4 dl mjölk, valfri fetthalt
4 msk strösocker
Choklad- och/eller kolasås
2 kulor vaniljglass

Vaniljglass (ca 1 liter)
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 msk vaniljsocker

1. Glassen: Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa ihop till en jämn smet med elvispen. Häll smeten i en 1 1/2-liters form, täck med plastfolie och låt stå i frysen minst 6 timmar. Låt tina några minuter före servering.
2. Frappuccino: Kör is, kaffe, mjölk och socker till en slät blandning i en stark mixer.
3. Ringla chokladsås och/eller kolasås på insidan av två glas. Häll iskaffet i glasen, toppa med en kula vaniljglass och servera direkt.

Recepten är hämtade ur ”Godare glass utan glassmaskin” av Camilla Hamid, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons