Annons

Gör det möjligt att visa statlig konst ute i landet

Gunnar Widforss målning ”North rim” gavs i gåva till den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf när han besökte Grand Canyon i USA 1926. I dag hör målningen hemma på Nationalmuseum, där den dock har legat i arkivet och aldrig visats. I somras ställdes dock målningen ut på utställningen ”Gunnar Widforss – akvarellmålaren” på Ljungbergmuseet i Ljungby.
Gunnar Widforss målning ”North rim” gavs i gåva till den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf när han besökte Grand Canyon i USA 1926. I dag hör målningen hemma på Nationalmuseum, där den dock har legat i arkivet och aldrig visats. I somras ställdes dock målningen ut på utställningen ”Gunnar Widforss – akvarellmålaren” på Ljungbergmuseet i Ljungby. Foto: Nationalmuseum/Ljungbergmuseet

Är det rimligt att det ska vara så dyrt för regionala museer att visa konst i statlig ägo? Det undrar chefen för Ljungbergmuseet, som tvingades använda 60 procent av sina statliga anslag för att låna en Gunnar Widforss-målning. Konstverket, som annars låg i Nationalmuseums arkiv, hade aldrig tidigare visats offentligt.

Under strecket
Publicerad

Ljungbergmuseet är ett stiftelseägt konstmuseum i Ljungby. Museet har sedan 2013 ett regionalt uppdrag som Kronobergs läns bildkonstmuseum. Museet har en aktiv utställningsverksamhet med ambitionen att visa konst som normalt inte visas utanför de större institutionerna. Helt i linje med Statens kulturråds direktiv om geografisk spridning.

Ljungbergmuseet arbetar med en knapp budget. Museet har anslag från Region Kronoberg, Ljungby kommun och ett nästan försumbart statligt bidrag. Fördelningen mellan anslag och egna intäkter är i dag ca 65/35 procent.

Annons
Annons
Annons