Annons

Malin Ekman:Gör denna krönika skada eller nytta?

Från servrar i Ukraina och Litauen skickades hundratals kommentarer med anledning av en italiensk tidnings artiklar om Sverige. Det rörde sig om en attack som utlöstes av robotar.
Från servrar i Ukraina och Litauen skickades hundratals kommentarer med anledning av en italiensk tidnings artiklar om Sverige. Det rörde sig om en attack som utlöstes av robotar. Foto: Lise Åserud/ TT

Gör journalister som avslöjar troll och hackers nytta? Eller gynnas i själva verket angriparna av att uppärksammas i medierna?

Publicerad

Den italienska tidningen La Stampas Nordenkorrespondent Monica Perosino förbryllades av det plötsliga intresset för hennes artiklar om Sverige. Hon räknade kommentarerna till hundratals per text. Avsändarna var desillusionerade och misstänkt samstämmiga i sin kritik. Oavsett artiklarnas innehåll beklagade kommentatorerna sig över svensk flyktingpolitik och ryssfientlighet. Servrarna lokaliserades till Ukraina och Litauen. Profilerna som kommenterat i sociala medier tillhörde falska konton. Attacken utlöstes av robotar.

Nyheten om detta har i dagarna fått stor spridning.

Annons
Annons
Annons