Google utmanar Microsoft i välgörenhet

Sökmotorn Google utmanar Microsoft på allt fler arenor. Senast i raden är, kanske något oväntat, filantropi. I förlängningen vill bolaget plöja ned 8 miljarder i välgörenhet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det västkustbaserade kursraketen ställer sig till raden av förmögna amerikanska filantroper, där det främsta exemplet är Microsoft grundaren Bill Gates. Bolaget har inrättat en egen division vid namn google.org som ska syssla med filantropiska projekt. Och det är inga små belopp som öronmärks för goda gärningar. Planen är att en procent av såväl vinster som aktiekapital ska dedikeras till filantropiska projekt vilket motsvarar närmare 8 miljarder kronor.
I en första fas lägger bolaget ned 300 miljoner kronor. Pengarna kommer plöjas ned i ett antal projekt. Bland annat kommer Acumen fund, en icke vinstdrivande organisation som bekämpar fattigdom i tredje värden, ges pengar. Bolaget meddelar att man även kommer lägga pengar på att hjälpa lokala entreprenörer att komma igång i Ghana och på ett Harvard-baserat projekt att sänka spädbarnsdödligheten i Kenya genom att förbättra tillgången på rent vatten.

Bolagets grundare Sergey Brin och Larry Page hoppas i ett pressmeddelande att den instiftade fonden en dag kommer överskugga resten av bolaget vad gäller att ”använda innovation för att förbättra världens problem”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons