Annons
X
Annons
X

Google överraskade alla

Överträffade förväntningar – och en aktiesplit. Google överraskade marknaden i och med kvartalsrapporten för det första kvartalet.

NEW YORK Nej, världens största sökmotorföretag gjorde knappast många besvikna när det under torsdagen visade upp sina siffror. Rapporten över årets första kvartal visade att Google mår bättre än väntat. Vinsten landade på 2,9 miljarder dollar, eller 8:75 dollar per aktie. Det är upp från 1,8 miljarder dollar, eller 5:51 dollar per aktie, ett år tidigare.

Exkluderas vissa kostnader tjänade Google dock 10:08 dollar per aktie, högre än förväntade 9:66 dollar per aktie.

Merparten av intäkterna hämtas precis som tidigare från annonser kopplade till sökmotorn.

Annons
X

Samtidigt levererades det något oväntade beskedet om att Google delar sin aktie i två, delvis eftersom det ska ha varit ”något som investerarna har efterfrågat”. Förändringen innebär att det kommer vara möjligt att handla med en aktie på Nasdaq som saknar rösträtt. Alla nuvarande aktieägare kommer att få en sådan aktie för varje aktie de äger i dagsläget. Alla nyrekryteringar som görs till företaget kommer också att få denna aktie.

Att det handlar om att garantera att grundarna Larry Page och Sergey Brin ska fortsätta ha kontroll över företaget är tydligt. Vd:n Larry Page skriver på företagets hemsida bland annat att förändringen kommer ”göra att vårt team, särskilt Sergey och jag, får betydande mer kontroll över företagets beslut och öde.”

Aktieförändringen kan dock komma att mötas av kritik från investerarna. Undersökningar pekar på att många hellre hade sett utdelning.

Google slutade handelsdagen på plus 2,4 procent men lyfte strax efter rapporten ytterligare något i efterhandeln.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X