Annons
X
Annons
X

Google och Facebook vill köpa Skype

Både Facebook och Google är intresserade av att köpa den digitala telefonitjänsten Skype. Enligt en källa till Reuters vill Facebooks vd Mark Zuckerberg köpa Skype medan Google har påbörjat samtal om att bilda ett så kallas joint venture med bolaget. Varken Facebook eller Google vill kommentera uppgifterna.

[object Object]
Skype. Foto: PAUL SAKUMA/AP

Både Facebook och Google är intresserade av att köpa den digitala telefonitjänsten Skype, uppger Reuters. En Skype-affär skulle värderas till mellan tre och fyra miljarder dollar, 18 och 24 miljarder kronor, enligt en av Reuters källor.

Även om en börsnotering fortfarande är aktuell under andra halvan av 2011, så fortsätter Skype sina diskussioner med olika bolag. Om introduktionen går igenom blir Skype en av de hetaste debutanterna på börsen i år bland amerikanska it-bolag, skriver Reuters.

Att säkra Skype som partner skulle utvidga Facebooks användarbas rejält och hjälpa den sociala nätverkstjänsten att växa på internationella marknader där Skype är framgångsrikt. Det skulle också ge Facebooks 600 miljoner användare ett skäl att även fortsättningsvis vara aktiva och uppkopplade på sajten.

Annons
X

Enligt amerikanska analytiker skulle en affär med Facebook vara mer logisk än en med Google, som redan har en telefonitjänst, Google Voice. Och genom ett partnerskap kan Facebook erbjuda ännu en tjänst till sina användare. Och att nya mobiler har kameror riktade mot användaren gör att Skype blir extra intressant för Facebook.

– Det finns många synergieffekter i en sådan affär, säger Trip Chowdhry, analytiker på Global Equities Research till Reuters. Det ger Facebook ett försprång gentemot Google med tanke på det stora antalet Skypeanvändare.

Fram till i juni i fjol använde 24 miljoner Skype varje månad. Men endast 8 miljoner av dem var betalande kunder.

I augusti 2010 meddelade Skype att bolaget ska börsnoteras och enligt bedömare hamnar värdet på över en miljard dollar, 600 miljarder kronor. I oktober när Tony Bates tillträdde som ny vd, sköts börsnoteringen upp till andra halvan av 2011.

Skype grundades 2003 av den svenske entreprenören Niklas Zennström, och köptes av Ebay 2005 för 3,1 miljarder dollar. Ebay sålde majoriteten av sitt innehav 2009.

Annons
Annons
X

Skype.

Foto: PAUL SAKUMA/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X