Annons

Google: Nytt direktiv kan strypa de kreativa

EU:s politiker röstar idag om ett nytt upphovsrättsdirektiv. Men dessa nya regler kan göra det extremt svårt – om inte omöjligt – att driva öppna plattformar där alla kan dela innehåll utan att behöva gå igenom en förhandsgranskning. Det skriver Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Alan Walker spelar under musikfestivalen Summerburst på Stockholms Stadion i juni i år. Google-chefen Sara Övreby lyfter fram honom som ett exempel på en artist som fått en stor global skara av fans genom att han tillåtit spridning av sin musik till exempelvis videospel.

Foto: Christine Olsson/TT

Sara Övreby.

Foto: Pressbild

De senaste dagarna har vi sett mycket diskussion i medierna relaterat till den kommande omröstningen på onsdagen kring upphovsrätt i Strasbourg. På Google har vi uttryckt vår oro över hur det här förslaget kan komma att påverka dem som delar innehåll på nätet, inklusive på plattformar som Youtube.

Upphovsrättsdirektivet – och i synnerhet Artikel 13, vilken kräver att plattformar systematiskt identifierar och blockerar uppladdat innehåll – kommer att appliceras på många former av användargenererat innehåll på internet. Det har potential att äventyra den kreativa ekonomin och avskräcka, eller till och med förbjuda, plattformar att publicera användargenererat innehåll. Direktivet skulle inte enbart få negativa konsekvenser för de kreatörer och artister som finns på vår plattform, utan även för fansen, olika communitys och de intäkter som kreatörer runt om i världen arbetat hårt för.

Annons
Annons
Annons