Google lägger bud på patentskatt

Internetjätten Google har lagt ett kontantbud på 12,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 81 miljarder kronor, för Motorola Mobility. Men Google köper inte bara en mobiltillverkare, man köper en patentportfölj att använda som försvar i de patenttvister som eskalerat det senaste året.

Under strecket
Publicerad
AP
Foto: AP
Motorolas Xoom tablet.

Motorolas Xoom tablet.

Foto: AP
Googles Body App.

Googles Body App.

Foto: AP
Droid-mobil från Motorola.

Droid-mobil från Motorola.

Foto: AP
Annons

Googles bud på totalt 12,5 miljarder dollar motsvarar 40 dollar per aktie, en premie på 63 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Styrelserna i de båda företagen har enhälligt tillstyrkt affären, som dock fortfarande kräver godkännande från konkurrensmyndigheter i USA och EU innan den kan slutföras. Enligt företagens gemensamma pressmeddelande väntas det hela bli klart i slutet av året eller tidigt 2012.

– Motorola Mobilitys helhjärtade satsning på Android har skapat en naturlig matchning för våra två företag. Tillsammans kommer vi att skapa fantastiska användarupplevelser som kommer att lyfta hela Android-ekosystemet, vilket kommer att vara till gagn för konsumenter, våra samarbetspartner och utvecklare, säger Googles vd Larry Page i pressmeddelandet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons