Annons
X
Annons
X

Google kan skanna in svenska romaner

Av Spektra, TT

Ett amerikanskt avtal ger Google rätt att skanna in även svenska romaner.

Svenska författare har fram till 5 maj på sig att säga nej. Sen kan deras böcker hamna i Googles digitala bibliotek.

Googles ambition att skanna in och göra böcker sökbara på internet tog ett stort steg framåt i höstas, då företaget lyckats sluta ett förlikningsavtal med samarbetsorganisationer för bokförlag och författare i USA.

Annons
X

Detta avtal visar sig nu absurt nog gälla även författare utanför landets gränser, skriver Sydsvenskan.

Det är den så kallade Bernkonventionen, som Sverige skrivit under, som gör att det amerikanska avtalet gäller även för svenska författare, förklarar Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen.

Där damp avtalet ner i form av en diger lunta på flera hundra sidor som förbundets jurister, tillsammans med kollegor i europeiska och internationella förläggarorganisationer, nu fördjupar sig i.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det omfattar böcker som utgivits före 5 januari 2009. Svenska författare har fram till 5 maj på sig att själva eller via ombud meddela Google om de inte vill vara med, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen till TT Spektra.

  För tre år sedan presenterade Google sina planer på ett digitalt bibliotek, Google Book Search. Ett enormt projekt som skulle göra litteraturen mer lättillgänglig.

  Författarnas upphovsrätt hade man tänkt mindre på. Företaget lät skanna in böcker från amerikanska universitetsbibliotek och blev snart stämda av förlagsbranschen. Enligt det avtal som träffades i höstas, och som väntas bli godkänt i amerikansk domstol, lovar Google nu att betala ersättning till medverkande författare genom ett licenssystem.


  För 34,5 miljoner dollar ska man inrätta ett Books rights registry som ska ta hand om alla de här frågorna, berättar Pia Janné Nyberg.

  Förlikningsavtalet betyder att författarna får rätt till 63 procent av de så kallade bruksintäkterna.

  Förläggareföreningen har än så länge inga rekommendationer varken till författarna eller förläggarna. I stället försöker man förstå vad avtalet egentligen innebär, berättar Pia Janné Nyberg. Inte minst när det gäller vilka rättigheter och möjligheter Google har att sedan ge ut de inskannade böckerna i olika former.

  Mats Söderlund, ordförande för Sveriges Författarförbund, har inte studerat avtalet i detalj, säger han till Sydsvenskan. Han framhåller att svenska författare har möjligheten att ställa sig utanför.

  Erika Josefsson/TT Spektra
  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X