Google digitaliserar fler konstsamlingar

Det specifikt svenska i konsthistorien står i fokus när Nationalmuseum blir en del av plattformen Google art project. Som juvelen i en kollektion av åtta svenska museer tar man plats i en digital storsatsning som visar ett internationellt kulturarv på nätet, från och med tisdagen tillgängligt i detaljrika bilder på en skärm nära dig.

Under strecket
Publicerad

Här är några av konstverken som är med i Google Art Project. Riddarfjärden i Stockholm, 1898, av Eugène Jansson. Olja på duk.

Foto: NATIONALMUSEUM

Underlandet, August Strindberg, 1894. Olja på papp.

Foto: NATIONALMUSEUM

Till en liten vira, Carl Larsson, 1901. Olja på duk.

Foto: NATIONALMUSEUM

Rävfamilj, Bruno Liljefors, 1886. Olja på duk.

Foto: NATIONALMUSEUM

Midsommardans, Anders Zorn, 1897. Olja på duk.

Foto: NATIONALMUSEUM

Nationalmuseums chef Bernt Arell med David Mothander, ansvarig för Google Art Project. Verket i mitten är Amor och Psyke av Johan Tobias Sergel.

Foto: DAN HANSSON

Nationalmuseums sida på Google.

Foto: SKÄRMDUMP FRÅN GOOGLE ART PROJECT
Annons

Karl XII:s patriotiska likfärd av Gustav Cederström, Höst i Nordingrå 1910 av Helmer Osslund, Alexander Roslins Damen med slöjan naturligtvis. Givetvis också Carl Larsson och Anders Zorn. Alla är de med bland de 72 kända konstverk Nationalmuseums team valt ut att representera museet.

– Men vi har även tillämpat ett uttalat genusperspektiv och visar kvinnliga konstnärer som Hanna Pauli, framhåller nye museichefen Berndt Arell.

Annons
Annons
Annons