Annons
X
Annons
X

Google stuvar om till Alphabet

Google skapar ett helt nytt moderbolag, kallat Alphabet. Det nya uppläget ska göra Googles olika verksamheter mer självständiga och nyheten välkomnas av analytiker.

(uppdaterad)
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Analytiker ser åtgärden som ett sätt för företagsgruppen att kunna fokusera mer på de kreativa och ambitiösa projekten. Investerare hoppas samtidigt att omstruktureringen ska leda till att man får mer finansiell information om de olika verksamheterna, uppger TT.

Men det fanns också analytiker som var skeptiska till om omstruktureringen verkligen ger en ökad klarhet i Googles olika finansiella delar.

Brian Wieser, analytiker på Pivotal Research, säger till brittiska the Guardian att han är positiv till nyheten men att det är oklart hur mycket av kvartalsinformationen som Google kommer vilja dela med sig av.

Annons
X

Alphabet ska ledas av Larry Page, som grundande Google tillsammans med Sergey Brin. Den senare blir det nya moderbolagets ordförande.

I en bloggpost beskriver Page Alphabet som en samling av företag av vilka det största "naturligtvis är Google".

Aktierna i Google kommer automatiskt att omvandlas till aktier i Alphabet, men aktierna kommer fortfarande att handlas med symbolen GOOG och GOOGL.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Larry Pages offentliga uttalande skriver han bland annat att verksamheterna inom Life Science och verksamheten Calio (arbetar med åldersdiabetes) ska kunna agera mer självständigt i den nya organisationen och att den nya modellen bygger på en stark vd för varje verksamhet.

  För Google kommer den rollen att intas av Sundar Pichai som har varit på Google sedan 2004 och varit bland annat produktchef.

  Googles finanschef Ruth Porat, som tryckt hårt på att hålla kostnaderna under kontroll, blir finanschef även i Alphabet.

  Förändringarna ska enligt Google genomföras senare i år. Då kommer Alphabet att bestå av Google, Nest, Calico, Google Ventures, Google Capital, Googles X och Fiber.

  Googleaktien steg med upp till 7 procent i efterhandeln, sedan åtgärdspaketet blev känt efter Nasdaqbörsens stängning på måndagen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Dado Ruvic/Reuters Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X