Google Books möter nya protester

Amerikanska justitiedepartementet är inte nöjda med Googles planer på ett digitalt bibliotek. Justitiedepartementet menar att det reviderade avtal som har arbetats fram fortfarande inte löser de copyright- och konkurrensproblem som uppstår, enligt BBC News.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte första gången som Googles bokprojekt stöter på patrull. Företag som Amazon och Microsoft har tidigare kommit med liknande invändningar, och menar att Googles planer på att scanna in miljontals böcker och delvis tillgängliggöra dem på nätet kommer att leda till monopol.

Google har slutit ett avtal med bland annat det amerikanska författarförbundet. Den domare i New York som behandlar ärendet valde i oktober förra året att skicka tillbaka det till ritbordet, främst för att det bygger på att författare aktivt måste säga nej om de inte vill publiceras av Google, i stället för att Google tvärtom skulle behöva författarnas godkännande. En annan invändning har gällt de så kallade ”herrelösa” verken, det vill säga böcker som fortfarande står under upphovsrätt men vars ägare inte går att finna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons