Pelle Snickars:Google avslöjar upphovsrätten som relativ

BOKDISPYT. Bokbranschen har gått i taket sedan Google börjat skanna in böcker och lägga ut dem på nätet. Mer uppseendeväckande är emellertid de omständigheter som begränsar den kulturella allmänningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Söker man på ordet ”copyright” bland de uppemot tio miljoner böcker som Google skannat in under de senaste åren får man de märkligaste träffar. Thomas Edlyne Tomlins ”Popular Law-Dictionary” från 1838 till exempel, en juridisk översikt som bland annat förtäljer att den brittiska Statute of Anne en gång i tiden gav författare 14 års rättighet till sina alster. På grund av sin ålder tillhör ”Popular Law-Dictionary”
public domain, det vill säga den slags kulturella allmänning som inträder när ett verks skyddstid löpt ut. Boken berättar att Statute of Anne ofta betraktas som den första upphovsrättslagen, sedermera förlängd till 24 år.

En annan träff, en inskannad amerikansk fotobok från 1898, anger att längden på copyright i USA för ett fotografi då var 28 år. ”Inom sex månader från att den löpt ut kan dock författaren eller hans änka eller barn förlänga den i ytterligare 14 år.” Upphovsrätten har som bekant en tendens att begränsa access till material på webben och klickar man sig framåt till yngre böcker blir det allt mindre att läsa. Men att nya böcker om copyright är noga med sina egna rättigheter är kanske inte helt förvånande. För att studera Henry Olssons ”Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt‬ från 1975” får man exempelvis vackert bege sig till närmaste bibliotek eller köpa en senare upplaga då ”ingen förhandsgranskning” av boken är tillgänglig.

Annons
Annons
Annons