Annons
X
Annons
X

Google är inte störst i världen

Trodde du att Google.com var världens mest besökta webbsida? Tänk om. När Businessinsider.com listar världens tio mest besökta webbsidor blir sökjätten brutalt snuvad på förstaplatsen.

Foto: MIKE BLAKE

Hela fem av de 20 allra mest populära sajterna är kinesiska, men på första plats tronar en annan amerikansk jätte. Här är listan i stigande ordning, som sammanställts med hjälp av data från ComScore, och förklaringen till att sidorna blev så stora.

20. Amazon.com. 163 miljoner unika besökare.

Den stora amerikanska shoppingsajten Amazon hamnar på en tjugondeplats. Från början bestod verksamheten av ett par personer som packade och postade lådor, men har nu vuxit till att leverera de mest skilda saker – trumpeter blandat med läsplattor, elektronik och mat.

Annons
X

19. Sina.com.cn. 169 miljoner unika besökare.

Den kinesiska mobilportalen samlar både media- och användargenererat innehåll, och var redan på tidigt 00-tal enligt Businessinsider känd som ”Kinas svar på Yahoo”. 2009 lanserade man mikrobloggtjänsten Weibo, och har nu vuxit till att samla mer än 400 miljoner användare.

18. WordPress.com. 170.9 miljoner unika besökare.

Den här amerikanska bloggportalen har genom enkla lösningar för webbpublicering och bloggar lyckats locka till sig en hel del användare. Wordpress använder så kallad öppen källkod, vilket ger sidan ett försprång mot andra portaler som måste betala licensavgifter för tekniska lösningar.

17. Apple.com. 171,7 miljoner unika besökare.

Amerikanska Apples sajt samlar produkter, program och onlinesupport. Dessutom är den lagd som automatisk startsida i webbläsaren Safari – som i sin tur är inlagd som standardwebbläsare i Apples hundratals miljoner macdatorer, Ipads och Iphones.

16. Sohu.com. 175,8 miljoner unika besökare.

Kinesisk portal och sökmotor som startade redan 1997. Då var sajten Kinas första sökföretag på nätet, därefter har den vuxit och marknadsför även sina egna spel- och fastighetstjänster.

15. Bing.com. 184 miljoner unika besökare.

Sökmotor ägd av Microsoft, som har marknadsfört sidan aggressivt och försökte få den lättare att använda. Nu betalar jätten också andra webbsidor för att länka till Bing.

14. Twitter.com. 189,8 miljoner unika besökare.

Mikrobloggen som lanserades 2009 har som bekant blivit en av de största och mest kända tjänsterna för att kommunicera i realtid. I twitterflödet blandas uppdateringar från nyhetsmedier och politiker med experter, journalister och kändisar.

13. Taobao.com. 207 miljoner unika besökare.

Kinesisk marknadsplats med bland annat kläder, prylar och elektronik. Liknar både eBay och Amazon. 2003 blev sajten avgiftsfri vilket hjälpte upp besöksstatistiken.

12. Ask.com. 218,4 miljoner unika besökare.

Google-driven sökmotor som startade under namnet AskJeeves på 1990-talet. Nu är sajten en version av Googles sökverktyg, enligt Businessinsider.

11. Blogger.com. 229,9 miljoner unika besökare.

Bloggplattformen var från början ett litet företag i San Fransisco. Efter att ha fört en tynande tillvaro under IT-bubblan, tog Google Blogger under sina vingars skydd 200

10. MSN.com. 254,1 miljoner unika besökare.

Här samlar Microsoft ett antal av sina webbsidor. MSN gick från att vara en internetleverantör till en portal med tjänster som Hotmail och MSN Messenger.

9. Baidu. 268,7 miljoner unika besökare.

Baidu är en av Kinas mest populära sökmotorer, som samlar webbsidor, ljud och bilder. Enligt Businessinsider jobbar mängder av Kinas bästa ingenjörer för att optimera hastigheten på sökmotorn samt sajtens kvalitet.

8. Microsoft.com. 271,7 miljoner unika besökare.

Microsofts produkt- och supportsida är lagd som bokmärke i många Windowsdatorer vilket ger en hel del gratistrafik.

7. QQ.com. 284,1 miljoner unika besökare.

Kinesisk portal och sökmotor. Tencent, företaget bakom QQ.com, har skapat Kinas största tjänst för snabbmeddelanden som idag har än 700 miljoner aktiva användare. Detta har i sin tur genererat ökat tillströmning till företagets övriga produkter som Tencent Weibo-bloggen och Qzone.

6. Live.com. 389,5 miljoner unika besökare.

Microsofts nya e-posttjänst. Man kommer åt både gamla Hotmail och Outlook via den här adressen – och om du går till Hotmail.com respektive Outlook skickas du vidare hit.

5. Wikipedia.org. 469,6 miljoner unika besökare.

Avgiftstfritt uppslagsverk på nätet som tillåter gemene man att både skriva in nytt innehåll och redigera gamla poster. Precis som Answers.com, kommer Wikipedias trafik från Google. Detta eftersom uppslagsverket besvarar de frågor som folk ställer där.

4. Yahoo.com. 469,9 miljoner unika besökare.

Yahoo utgör en av de första webbportalerna som skapades på 1990-talet. På den tiden flockades folk på sidan för att söka efter nyheter och komma åt sin e-post. Förutom att vara sökmotor och portal länkar den idag även samman andra Yahoo-tjänster som Flickr och Yahoo.

3. YouTube.com. 721,9 miljoner unika besökare.

Google köpte YouTube 2006, vilket enligt Businessinsider gjorde att sajten fick ett uppsving. Därefter fastnar folk på Youtube för att titta på videor med gulliga djur eller upptäcka nya artister som till exempel Ulrik Munther. Här kan användarna ladda upp egna videos för att dela med sig och i bästa fall skapa en fanbase.

2. Google.com. 782,8 miljoner unika besökare.

Sökjätten får nöja sig med en snöplig andraplats. Google äntrade sökmotorscenen först i slutet av 1990-talet – och tog ledningen eftersom den var snabbast och hade en enkel och tydlig design. Idag tillhandahåller den en hel del andra produkter som Gmail, det sociala nätverket Google+, Googles översättningstjänst och kartor.

1. Facebook.com. 836,7 miljoner unika besökare.

På förstaplatsen tronar Mark Zuckerbergs sociala medie-jätte. Historien om Facebook är vid det här laget mer än välkänd: Zuckerberg startade tjänsten när han pluggade på Harvard och den var till en början öppen bara för studenter. Därefter har den expanderat och är idag öppen för alla som är minst 13 år.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: MIKE BLAKE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X