Annons

Barbro Eberan:Golo Mann kommer fram ur skuggan

Golo Mann var den av sex syskon som mest liknade deras far Thomas, till läggning, utseende och åskådning. Genom att inte bli författare konkurrerade han inte med sin far, men hans livs hemlighet var att han hade velat bli berättare.

Publicerad

Den som har upplevt 30- och 40-talet som tysk, han kan aldrig mer lita på sitt land, han kan lita lika lite på demokratin som på någon annan statsform, han kan överhuvudtaget inte lita på människor och allra minst på vad optimisterna förr kallade ”historiens mening”. Han kommer, hur mycket möda han än må ge sig, att förbli djupt sorgsen tills han dör.

En bitter självbekännelse, avlagd på den judiska världskongressen 1966 av Golo Mann, känd historiker och politisk skribent, den tredje i raden av Thomas och Katia Manns sex barn och den ende av dem som kunde mäta sig med fadern intellektuellt och språkligt. Trots sina framgångar förblev han blygsam och anspråkslös. Han har därför alltid kommit i skymundan när forskningen och medierna visat ett oförminskat intresse för 1900-talets mest celebra författarfamilj.

Annons
Annons
Annons