Annons
X
Annons
X

Golf i Rom – en fullträff

Den eviga staden Rom har det mesta; historiska minnesmärken, vackra kvarter och läckra restauranger – och så ett antal riktigt bra golfbanor nära centrum.

Nazionale är en tuff bana med svåra greener och vågiga fairways.
Nazionale är en tuff bana med svåra greener och vågiga fairways. Foto: GOLF NAZIONALE

När de okuvliga gallerna Asterix och Obelix kom till Rom för att söka anställning som gladiatorer myntade Obelix uttrycket ”de är knepiga, romarna”. Måhända – men den eviga staden har charm.

Oaser finns överallt. Små trånga gränder dit inte bilarna når – historiska minnesmärken, trattorior, vackra piazzor, myllrande folkliv, dofter och pasta. Och så ett antal högklassiga golfbanor i grannskapet.

LÄS MER:
Tappa andan på världens högst belägna golfbana

Annons
X

Den närmaste banan från piazza Venezia är Club Golf Parco de’Medici. En 27-hålsanläggning en wedge från ett Sheraton hotell. Parco de’Medici är ritad av en italiensk banarkitekt men är trots det typiskt amerikansk i stilen med mycket vatten. Den har ganska korta hål med trixiga, luriga och snabba greener.

Hotellet och banan är perfekt belägna – med hotellets gratisbussar tar det 25 minuter in till centrala Rom. Ett Rom där det är lätt att orientera sig. Det finns alltid någon kulle, något monument eller floden Tibern att använda som riktmärke.

Strax norr om Rom finns Olgiata Golf Club, som är en trivsam 27-hålsanläggning. Här ligger lyxvillorna tätt och banan är byggd redan 1961. Här vann Anders Forsbrand och Per-Ulrik Johansson World Cup i golf 1991.

Norr om Rom, runt en timme med bil från centrum, ligger banan som är en av landets bästa och som du inte får missa: Golf Nazionale. Den är belägen i ett område som är som skapat för golf. Branta raviner, mjuka sluttningar och porlande bäckar. Hålen är långa och svåra – banan mäter över 6000 meter från gul tee och greenerna är gigantiska. Bunkrarna är som Sahara och två av par 3-hålen är över 200 meter långa. Den måste spelas.

LÄS MER:
SvD guidar i Rom – bästa hotellen, krogarna, sevärdheterna

Vinodlingarna strax bredvid påvens sommarresidens Castelgandolfo och Albanosjön är Roms närmaste vinområde. Odlingarna är vackra och det är också områdets golfbana Country Club Castelgandolfo, som lär vara byggd i en gammal vulkankrater – i varje fall ser det ut så. Flera bra golfhål samsas på den lilla ytan. Det 15:e till exempel: Ett par 5-hål på 470 meter där en duktig spelare har alla förutsättningar att nå greenen på två slag. Men det krävs ett perfekt andraslag för att ha carry över vattnet. Vi vanliga dödliga får vara nöjda med ett par.

Ett högklassigt hotell och ett klubbhus med mysig restaurang och utsökt mat kompletterar den perfekta golfanläggningen.

Glöm inte heller att spela Marco Simone Golf, en annan av de bästa banorna i Lazio, regionen där Rom ligger. Det är en stor, härlig 36-hålsanläggning som byggdes av parfym- och modedrottningen Laura Biagiotti.

Banan är utlagd i ett böljande landskap, där inte något hål är det andra likt. Runt kullarna, i dalgångarna och ner runt bäckarna slingrar sig likt en Anaconda förföriskt gröna fairways och du puttar på perfekta greener. Marco Simone är en skönhet.

Klubbhuset är en historia i sig, och är liksom allt på Marco Simone gigantiskt. Svårt att förstå eftersom klubben bara har ett femtiotal medlemmar. Av detta kan man utläsa att golf i Italien inte är något för kreti och pleti. Här talar vi om en sport för de ytterligt välbeställda i samhället.

I ett inkrökt svenskt perspektiv är detta alldeles utmärkt – det finns nämligen inga köer på banan (möjligtvis på helger) och servicen håller högsta klass.

Circolo del Golf di Roma från 1903, kanske mer känd som Acquasanta, grundades på brittiskt initiativ och är Italiens äldsta. Några dagar efter att general Clark den 4 juni 1944 befriade Rom från Mussolini och hans brunskjortor öppnades Acquasanta för spel igen efter att ha varit stängd under kriget. Det sägs till och med att de allierade lät bli att bomba banan för golfens skull. Trevlig stämning, inte alltför svåra hål och en underbar restaurang kompletterar anläggningen. Och från det 15:e hålet syns Rom i diset.

LÄS MER:
Greklands bästa golfbanor

LÄS MER:
Svårspelat på het bana

Johan Dahlqvist

Annons
Annons
X

Nazionale är en tuff bana med svåra greener och vågiga fairways.

Foto: GOLF NAZIONALE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X