Goldin+Senneby, "Standardlängden av ett mirakel”Goldin+Senneby – lång väg till klent mirakel

Goldin+Sennebys installation av en ek på Tensta konsthall.
Goldin+Sennebys installation av en ek på Tensta konsthall. Foto: Jean-Baptiste Beranger

Inget är vad det synes vara i Goldin+Sennebys konst. Inget är heller enkelt när de utforskar det ekonomiska systemets symbolik. Konstnärsduons retrospektiv ”Standardlängden av ett mirakel” utspelas på inte mindre än sju platser. Risken finns att man kan bli matt för mindre.

Under strecket
Publicerad
Goldin+Senneby, ”After Microsoft”.

Goldin+Senneby, ”After Microsoft”.

Foto: Waldemarsudde
Annons

Finansvärldens skummare sidor, marknadskalkyler, hemliga sällskap och konspirationsteorier. Det är en bråkdel av den motivvärld som konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby väver in i sin konst. I över ett decennium har Goldin+Senneby skapat i konceptuell anda. De har dragit konstpubliken vid näsan, glidit undan definitioner och tvingat fram nya tankar som ”Vad är konst?”

Är det objekt, trolleritrick, snåriga strategier? Var börjar och slutar ett verk? Skapar konstnären själv eller avlyssnar och regisserar den andra? Goldin+Senneby brukar anlita spökskrivare, skådepelare, illusionister och hantverkare. Betraktaren är en marionett i ett klurigt spel där konst och mammon duellerar. Frågorna fortsätter att växa när Goldin+Senneby presenterar en retrospektiv. Nya inslag kopplas på äldre verk som nu återkommer i ännu mer invecklade sammanhang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons