Going Kronos – en vinnare igen

Det var första segern sedan juni. Men i fallet Going Kronos är det inte segrarna som är viktigast. Det är allt runtomkring superstjärnan.
– Nu åker vi till Paris, sa Lutfi Kolgjini - och drog ned jubel från hemmapubliken.

Publicerad
KANAL75
Foto: KANAL75
Annons

Ingen kan säga att Going Kronos mötte något tufft gäng i sin comeback på hemmabanan Jägersro. Men ett prov med mindre värde är också ett prov. Och när det gäller Going Kronos är varenda litet steg han tar intressant. För Sveriges mest haussade häst har året varit blandat. Det började strålande och Lutfi Kolgjini spände bågen så mycket han nånsin kunnat spänna en båge. Blott fyraårige Going Kronos fick efter några enkla ”uppvärmningslopp” möta världseliten i Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Solvallas Jubileumspokal och till och med Maple Leaf Trot i Kanada. Det gick bra, annat går inte att säga, men eftersom han inte vann något av loppen är det många som ser hans säsong som en besvikelse. Det är en tuff dom. Men en dom som i Lutfi Kolgjinis värld låter som möjighet till revansch. Det är därför Kolgjini siktar på Criterium Continental 23 december på Vincennes i Frankrike. Vinner Going Kronos där har han en fribiljett till det största loppet av dem alla - Prix d'Amerique.
– Han möter bara fyraåringar den 23:e. De har jag rätt bra koll på. Russel November, Pearl Queen och Simb Chaplin är bra, men vi siktar på vinst. Då kan det bli så att vi startar i det där lite större loppet i januari, sa Kolgjini efter segern på Jägersro.

I själva loppet fick Going Kronos en betydligt snällare resa än vad han är van vid. Kolgjini tog det lugnt från start, hittade fram som andra ekipage i andraspår och tryckte inte till gaspedalen förrän 750 meter från mål. Över upploppet blev ledande Sundance Clover ett enkelt byte trots att Going Kronos är en bra bit från toppformen.
– Jag manade aldrig på honom, öronpropparna satt kvar och han visade att moralen finns kvar efter den tuffa säsong han haft, sa en nöjd Kolgjini. Segertiden på Going Kronos blev 1.13,9 över 2140 meter med bilstart.
– Nu får han åka till Frankrike på lördag. Han kommer att få på sig ett par lättare framskor och nu när vi struntar i all tungträning kommer han att vara nära sin rätta form om två veckor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons