Annons
X
Annons
X

Godnattåget till ­Göteborg får tidtabell

Oppositionsresan | Biljettpriset återbetalas ej. Det finns åtskilliga spirituella folksånger som handlar om tåg. En, som brukar tillskrivas amerikanske folkmusikern Woody Guthrie, är låten This Train (is bound for glory), som spelats in av bland annat Bob Marley, Johnny Cash och Louis Armstrong, för att bara nämna några. Guthrie gjorde förvisso en egen tolkning, men troligen är låten ännu äldre och inspirerad av The Underground Railroad – det nätverk som hjälpte många slavar att fly från USA till bland annat Kanada under 1800-talet. Versionerna är många, men återkommande är att tåget är rent, fritt och bär med sig rättfärdiga resenärer. Inga lögnare, inga spelare, inga sladdertackor, inga skojare och – åtminstone om man talar med Guthrie – inga rökare. En annan tåglåt i höjdarklass är förstås Curtis Mayfields People get ready, också den med ett starkt missionerande budskap och resenärer fria från synd.

Att inbjuda till tågresa har alltså en stark symbolik, som kanske har att göra med det faktum att många äldre spirituals härrör från den tid då tågen började rusa genom världens landskap. Den framtidstro som tågen bar med sig var en attraktiv bild att ­inkludera också i de religiösa budskapen.

Det var också framtidstro som Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ville frammana när de vid sexsnåret i går klev på ett tåg från Stockholm till Göteborg.

Partiledarna lät fortfarande lite morgonrossliga när de besvarade P1 Morgons frågor. ”Vad ska ni göra på tåget”, frågade reportern. ”Dricka kaffe och sova”, svarade Sahlin. Wetterstrand tillfrågades om vilka punkter hon trodde att s och mp skulle få svårt att enas om i sitt samarbete, men tyckte inte att oenigheterna var något att fokusera på. ”Tänk tvärtom”, uppmanade hon reportern. ”Vad är det för roliga saker vi kan komma överens om!?”

Annons
X

Positivt tänkande i all ära, men låt oss ändå ­fundera över möjlig lövhalka på det rödgröna spåret. Gårdagens destination var Göteborg och med i ­bagaget hade de rödgröna ett dokument som ­frestade med ”friska pengar till Västsverige”, till exempel i form av nya utbildningsplatser och ­höjda a-kassenivåer. Det senare kom på flera håll att framställas som en nyvunnen enighet, vilket är smått överdrivet. Det Sahlin & Co sade var att de planerade att försöka enas i frågan inför valet, ­vilket framstår som den enda rimliga ambitionen om de nu ska ha en gemensam plattform. Men återkom gärna när enigheten kring arbets­marknads­politiken finns där. Vi är många som är nyfikna på t.ex a-kassan, las-undantagen och kärnkraften.

Det rödgröna samarbete som lanserades häromveckan är tänkt att vara till 2020. Årtalet är intressant. Alldeles nyss hade mp partikongress i just Göteborg och beslutade då om ett nytt mål för minskade utsläpp av växthusgaser. Det var inget litet krav man landade i. En åttioprocentig minskning ska uppnås till 2020. Socialdemokratins ­ambition till samma år är en minskning på fyrtio procent till 2020. På längre sikt vill även s minska med åttio procent, men detta först till 2050. Samsyn är inte ordet. Och att klara mp:s mål utan att samtidigt ge hela den svenska industrin en dödskyss vore knappast möjligt och andas näppeligen framtidstro – allra minst för Västsverige.
**
S och mp har klivit på** ett tåg tillsammans, men av någon anledning är det inte de medryckande spirituella låtarna jag kommer att tänka på.

Snarare reggaeklassikern Stop that train.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X