Annons
X
Annons
X

Godkänd pension en ”överraskning”

Både LO:s Wanja Lundby-Wedin och arbetsgivarnas Urban Bäckström uttrycker överraskning över pensionerna till AMF:s förre vd Christer Elmehagen. I årsredovisningarna framgår dock klart att 48,5 miljoner gick till Elmehagens pension bara de senaste fem åren. Varje år har styrelsen godkänt pensionsbeloppen.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att hon inte förstått hur stor ersättning AMF-vd:n Christer Elmehagen fått.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att hon inte förstått hur stor ersättning AMF-vd:n Christer Elmehagen fått. Foto: TOMAS ONEBORG

Mer om skandalen

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin känner inte igen det pensionsavtal som gett AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen sammanlagt 48,5 miljoner kronor under de senaste fem åren, trots att hon suttit i styrelsen under hela hans anställningstid i AMF Pension.

– Jag känner mig faktiskt lurad, även om jag är medveten om att jag som styrelsemedlem inte kan svära mig fri från ansvaret för avtalet, säger Wanja Lundby-Wedin.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kom in i AMF:s styrelse redan 1994 medan ordföranden Göran Tunhammar har varit med ända sedan 1990. När Christer Elmehagen blev vd i AMF 1998 nästan fördubblades omgående avsättningen till högste chefens pension. Likväl vill Wanja Lundby-Wedin inte kännas vid pensionsavtalen med honom.

Annons
X

Hon säger att hon läst igenom och förstått innehållet i AMF Pensions årsredovisningar, där det framgår hur mycket Christer Elmehagen varje år fått i lön respektive pensionsavsättningar.

Men även om varken du eller någon annan i styrelsen tydligen insett vad Christer Elmehagens löne- och pensionsvillkor innebär?

– Nej, ingen har uppfattat att så mycket har avsatts till hans pension. Vi känner inte igen oss i att vi har fattat de beslut som ledde till de här excesserna. Om det sedan beror på systemet eller något annat får utredningen visa, men jag vill betona att styrelsen är enig i den här bilden. Vi vill ha klarhet i vad som hänt och vi kommer att ta vårt ansvar.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Eftersom vi äger AMF Pension tillsammans med Svenskt Näringsliv är det viktigt att styrelsen är enig. Det bygger på konsensus, vilket också innebär att man inte sitter och reserverar sig mot besluten hela tiden.

  Det som Wanja Lundby-Wedin kallar systemet är det som annars kallas marknaden. När AMF Pension skulle rekrytera ny vd och styrelsen förhandlade med Christer Elmehagen utsågs en ersättningskommitté som skulle förhandla om lönevillkoren.

  – Jag skyller inte på ersättningskommittén, den tar ju inte över styrelseansvaret, men trycket på att få en bra vd var stort och vi insåg att vi inte kunde skilja ut oss från branschen i övrigt om vi ville ha den bästa vd:n. Vårt främsta ansvar är ju trots allt att kapitalet förvaltas så bra som möjligt, säger Wanja Lundby-Wedin.

  Wanja Lundby-Wedin är noga med att betona hur bra Christer Elmehagen skött sitt jobb som vd så att AMF Pension år efter år tillhört de bästa pensionsförvaltarna på marknaden.

  – Att han varit så duktig och skött bolaget så bra har säkert bidragit till att jag blivit så förbannad när han dels flyttade sitt sparande. Allt han gjort har varit för att berika sig ytterligare och det gör mig också så besviken.

  Hon förstår om LO:s medlemmar runt om i Sverige är ilskna.

  – Ja, jag förstår det. Det har vi inte lyckats med fullt ut och jag tycker att det ligger något i det här som inte stämmer och som jag inte känner igen mig i. Vi ska ta vårt ansvar och reda ut det här och då hoppas jag också att LO-medlemmarnas förtroende finns kvar, säger Wanja Lundby-Wedin.

  Inte heller styrelseledamoten Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv och tidigare vd för Pensionsbolaget Skandia Liv, har reagerat på pensionsbeloppen.

  Urban Bäckström talar nu om de ”hiskeliga beloppen” i pensionsavsättningar.

  Men dessa har ju stått i AMF:s årsredovisningar?

  – Det är först nu som hela bilden klarnar kring Elmehagens pensionsavsättningar. Man kan alltid hävda att man borde agerat tidigare. Men nu agerar jag, säger Urban Bäckström till Näringsliv.

  I årsredovisningarna framgår dock beloppen klart. Totalt under de fem sista åren avsattes 48,5 miljoner.

  Urban Bäckström talar nu om att utreda saken rättsligt.

  Har inte själva flytten av pensionskapital enligt Christer Elmehagen redan utretts av AMF:s chefsjurist?

  – Den utredning som gjorts handlar om flytten var brottslig eller ej. Som jag menar så täcker en sådan utredning inte in frågans hela vidd, svarar Urban Bäckström.

  Är det flytten som kan bli föremål för stämning från styrelsen? Styrelsen kan väl knappast stämma Elmehagen för pensioner som den själv har beviljat?

  – En vd har särskild omsorgsplikt om bolaget. Till detta kan fogas att de etiska riktlinjerna är solklara: ”Bolaget eller våra kunder får inte ställas i skuggan av medarbetarnas personliga motiv”. Pensionsflytten har, enligt min mening, utan tvekan skadat bolaget och varumärket. Det är detta som bör belysas ytterligare också ur rättslig synvinkel. Innan en sådan grundlig belysning gjorts kan jag inte rekommendera min huvudman att bevilja ansvarsfrihet, framhåller Urban Bäckström.

  Vid ett extra styrelsemöte igår beslöt styrelsen i AMF Pension att låta revisorer och jurister gå igenom avtalen och vad som hände när Christer Elmehagen och AMF Pensions vice vd Ingvar Skeberg flyttade sina pensionskonton från traditionell fondförsäkring till värdeskyddade räntefonder i höstas.

  Annons
  Annons
  X

  LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att hon inte förstått hur stor ersättning AMF-vd:n Christer Elmehagen fått.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X