X
Annons
X

Godisindustrin betalade forskarna – spred fettskräck

Chokladtillverkaren Marabou uppvaktade eliten av näringsforskare i Sverige. I USA betalade sockerindustrin forskarna. 1960-talets sockerlobby lyckades tona ner att sockerrik mat kan orsaka hjärt-kärlsjukdom – istället fick vi nyckelhålsmärkning mot fett.

Bilden av socker som en relativt harmlös tillsats i mat påverkades av sockerbolagen. Marabou uppvaktade eliten av näringslivsforskare i Sverige, för att socker inte skulle framstå som särskilt farligt.
Bilden av socker som en relativt harmlös tillsats i mat påverkades av sockerbolagen. Marabou uppvaktade eliten av näringslivsforskare i Sverige, för att socker inte skulle framstå som särskilt farligt. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

När nyckelhålmärkningen infördes 1989 såg Livsmedelsverkets hellre att befolkningen åt tillsatt socker än mättat fett. Både glass och sockerrik yoghurt kunde märkas med det gröna nyckelhålet, bara de var fettsnåla.

Bilden av socker som en relativt harmlös tillsats i mat påverkades av sockerbolagen. Marabou uppvaktade eliten av näringslivsforskare i Sverige, för att socker inte skulle framstå som särskilt farligt.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT Bild 1 av 4

Med sin nyckelhålsmärkning vill Livsmedelsverket ”visa vilken mat du mår bra av”. Genom dessa alternativ ska man som konsument få i sig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

Foto: Gunnar Ask Bild 2 av 4

Cristin Kearns, forskare vid UCSF School of Medicin i San Fransisco.

Foto: UCSF School of Medicine Bild 3 av 4

”Sockerindustrin har lagt mycket energi på att påverka bilden av socker under flera decennier. Vi har bara börjat skrapa på ytan av detta”, säger forskaren Cristin Kearns.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X