Annons

Jayne Svenungsson:Godheten ett mirakel i mörkt århundrade

Den fransk-litauiske filosofen Emmanuel Levinas grundade sin etik i relationen mellan jaget och medmänniskan. En ny avhandling tolkar hans etiska tänkande mot bakgrund av det mörka 1900-talets djupa meningskris.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En man får i uppdrag av Stasi att övervaka ett konstnärspar i 1980-talets Östberlin. Noggrant rapporterar han om samtal, aktiviteter och umgänge, ja till och med könsumgänge. En kväll hörs skålande glas och glada röster från våningen där paret har fest. Några dagar senare avlyssnar Stasiagenten ett telefonsamtal där mannen i paret får veta att en av gästerna tagit livet av sig. Det handlar om dissidentregissören Albert Jerska som vid festen lämnat efter sig ett partitur som han givit namnet ”Sonaten om den goda människan”. När samtalet avslutats sätter sig den bedrövade vännen vid pianot och spelar stilla det komponerade stycket.

De melankoliska tonerna strömmar fram genom hörlurarna hos den ensamme Stasimannen där han installerat sig på husets vind. Händelsen blir en vändpunkt i mannens inre. Han börjar nu ljuga i sina rapporter för att skydda paret och reducerar antalet övervakningstimmar för att ensam ha insyn i ärendet. Allt utan parets vetskap.

Annons
Annons
Annons